"Latvijas meli" un sliktākais PSRS mantojums: Gasparjans atklāj Latvijas "kodu"

© Lithuanian Ministry of Foreign AffairsМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc Latvijas ĀM Edgaram Rinkēvičam derētu atvainoties Gapoņenko un Ždanokai, priekš kam republikai ukraiņu bērni, kādā veidā Latvija ir saistīta ar Kirgizstānu un kā Latvijas ministri atmazgā naudu.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs nesen aicināja Krievijas varasiestādes atbrīvot 3. augustā nesankcionētās akcijas par neatkarīgo kandidātu pielaišanu Maskavas Pilsētas domes vēlēšanām dalībniekus.

Atbildes kārtā Krievijas vēstniecība Latvijā pauda izbrīnu par to, cik ātri "tiltu sagrāvēji" operatīvi pārkvalificējušies par tiesību aizstāvjiem un tagad visiem pierāda, ka "balts" ir "melns", un likumsardzes iestāžu likumīgās darbības nesankcionētajās akcijās Maskavā – tā esot neattaisnota vardarbība pret nevainīgiem cilvēkiem". Krievijas diplomātiskā misija aicināja Latvijas varasiestādes pievērst uzmanību savai valstij, kur pastāv nopietnas problēmas cilvēktiesību ievērošanas ziņā.

Politologs un žurnālists Armens Gasparjans Sputnik iknedēļas politisko notikumu apskatā Tuvā pierobežas un Baltijas valstīs centās noskaidrot, kur Rinkēvičs atradis "nelikumības".

Lai Latvija parāda piemēru

"Ja jūs Vācijā paceļat roku pret policistu, jums ir visas izredzes nokļūt cietumā uz 8 gadiem. Ja jūs Amerikā paceļat roku pret policistu, jūs līdz cietumam vispār neaizbrauksiet. Un to dēvē par likuma un kārtības ievērošanu. Tad kādēļ, ja jūs atnākat uz mītiņu par kandidātu pielaišanu Maskavas Pilsētas domes vēlēšanām, pašiem neesot maskaviešiem, un atnesat līdzi uzasinātus griežņus, nažus, beisbola nūjas un traumatiskos ieročus un uzbrūkat policistiem, tā ir nelikumība?" uzdod jautājumu politologs.

Tāpat Gasparjans norādīja, ka Latvijas policija par aicinājumiem demontēt pastāvošo varu bez liekām runām sēdina cietumos.

"Lat tad Rinkēvičs parāda mums piemēru. Lai tagad publiski iznāk un pasaka: es atvainojos Gapoņenko, Lindermanam, Tatjanai Ždanokai, jo viņi pilda tiešus lēmumus, kurus viņiem dāvājusi Latvijas Konstitūcija. Un tad jau viņš varēs prātot attiecībā uz to, kas tieši notika Maskavā," uzskata Gasparjans.

Taču Maskavas protestos Latvijas vēlme tikt skaidrībā par to, kas notiek citās valstīs, nav izsīkusi. Tostarp, Latvija nevar atteikties no palīdzības ukraiņu bērniem. Turklāt kā optimālāko "palīdzības" variantu Latvija izvēlējās Jaunsardzes skates.

Jūlija beigās ukraiņu bērnu grupu, kuri ieradās Latvijā nometnē, kuru rīkoja Jaunsardze, iepazīstināja ar puišu un meiteņu sagatavošanas sistēmu dienestam Baltijas republikas Nacionālajos bruņotajos spēkos. Nometnē ieradās 30 ukraiņu bērnu grupa Ukrainas BS un Nacionālās gvardes virsnieku pavadījumā.

"Šie bērni jau tā dzīvo pastāvīgas militarizācijas apstākļos. Pat Lielā Tēvijas kara laikā bērnus centās kaut kā no tā visa norobežot. Visi atcerējās, ka bērni ir bērni. Un te no vienas militāri patriotiskās nometnes tu brauc uz citu – Baltijas nometni. Vai tiešām Latvijā nav ko paskatīties, izņemot militāro nometni?" pauda sašutumu politologs.

Viņš norādīja, ka patriotisma audzināšana – tas ir lepnums par valsti un tautu, protams, tostarp par bruņotajiem spēkiem, kā valsts un tās nacionālās atmiņas koda daļu. Bet, ja visa patriotisma degsme izvēršas tikai un vienīgi "skraidīšanā ar karogiem", tad tas vairs nav patriotisms, bet gan fanātisms. Taču fanātiķi nekad nesasniedz gala triumfu.

Gasparjans paziņoja, ka, ja Latvijā un Ukrainā, neskatoties ne uz ko, patiešām lepotos ar savu pagātni, atmestu kara filozofiju, tad viņiem būtu daudz vieglāka dzīve.

Latvijas ministri "atmazgā"

Taču tas vēl nav viss, Latvija tika klāt ne vien ukraiņu bērniem, bet arī Kirgizstānas vicepremjeram Dujšenbekam Zilalijevam. Latvijas tiesībsargājošās iestādes iesāka krimināllietu sakarā ar aizdomām par naudas atmazgāšanu attiecībā pret bijušā vicepremjera sievu un bērniem.

"Pirmkārt, es ne pārāk ticu, ka esošie Latvijas ministri neatmazgā naudu. Spriežot kaut vai pēc tā korupcijas skandāla ar autobusiem un trolejbusiem Rīgas domē, kurš dīvainā viedā kaut kur iztvaikojis. Tā taču ir vistīrākā naudas atmazgāšana. Esmu pārliecināts, ka arī visi pārējie nodarbojas tieši ar to pašu," paziņoja šajā sakarā Gasparjans.

Krimināllietas gadījumā, kuru iesāka pret Zilalijevu, Latvija parāda, ka ekonomikas reformas, lai arī ne ar milzīgiem panākumiem, taču kaut kā kaut kur notiek. Taču tas, ka Latvija vienā rāvienā paķēra līdzi arī vicepremjera sievu un bērnus, tas jau ir kaut kāds pēdējo gadu politiskais trends.

"Tas ir vistīrākais biedris Staļins. Kur sēdies tu, sēdās sieva un, ja bērni ir attiecīgi pieauguši, tad arī viņi. Tas vistīrākajā viedā ir tā modelis. Ja Latvija it kā cīnījās tieši ar to tik daudzus gadu, kādēļ tad tagad tā uzbūvējusi tādu pašu modeli?" nobeigumā sacījā Gasparjans.

Ziņu lente
0