Zemkopības ministrija palūdza Eiropas Komisiju pievērst uzmanību Ukrainas olām

CC0 / pixabay / Яичный желток
Яичный желток - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nedrīkst pieļaut, lai Ukrainas olu ražotāji ar savu produkciju apdraud Latvijas un citu valstu iedzīvotāju veselību, uzskata Zemkopības ministrijā.

RĪGA, 10. augusts – Sputnik. Zemkopības ministrija aicināja Eiropas Komisiju stingrāk uzraudzīt Ukrainas olu ražotājus, lai pasargātu Latvijas patērētājus no salmonellas, vēsta ministrija mājaslapa.

Куриные яйца в корзине - Sputnik Latvija
Trešo reizi gada laikā: Ukraina eksportējusi uz Latviju ar salmonellozi inficētas olas

Ceturtdien, 8. augustā, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards nosūtīja ES komisāram veselības un pārtika produktu drošības jautājumos attiecīgu vēstuli.

Ministrija atgādina, ka Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) kontroles laikā uz robežas vairākos gadījumos Ukrainas izcelsmes olās un olu produktos tika konstatēts bīstamas slimības – salmonelozes – ierosinātājs.

"Eiropas Savienībā ir vienots tirgus, tādēļ jābūt vienādiem nosacījumiem visiem olu ražotājiem – arī valstīs ārpus Eiropas Savienības, ar kurām noslēgts tirdzniecības līgums. Neatkarīgi no tā, kurā dalībvalstī ražošana notiek – produktam ir jāatbilst visām kvalitātes un it sevišķi drošības prasībām. Nedrīkst pieļaut to, ka Ukrainas olu ražotāji ar savu produkciju apdraud Latvijas, kā arī citu valstu iedzīvotāju veselību!" raksta ministrs.

Šī gada jūlijā ar salmonellu inficētās olas no Ukrainas trešo reizi nonākušas Latvijas teritorijā. Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori apskatīja noliktavas un veica visus nepieciešamos darbus, lai inficēto olu partija nenonāk apgrozījumā.

Olas - Sputnik Latvija
Vai olas kaitē veselībai

Pēc PVD pārstāves Ilzes Meisteres sacītā, olas Latvijā ieved četri Ukrainas uzņēmumi, kuri saņēmuši attiecīgu Eiropas Komisijas licenci. Taču kompānijas nosaukumu, kura ir vainīga nekvalitatīvo olu ievešanā, dienesta pārstāvji nolēma neatklāt.

Savukārt Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācija ir noraizējusies, ka Ovostar Union – viena no vadošajām agrārās ražošanas kompānijām Ukrainā – neatmet plānus uzbūvēt 8 miljonu vistu lielu putnu fabriku Latvijā. Viņi uzskata, ka kompānija varēs izmantot olu pulveru un citas produkcijas ražošanas rūpnīcu, lai apietu Eiropas dējējvistu uzturēšanas normas, kuras netiek ievērotas Ukrainā.

Ziņu lente
0