Zīverte: Šuplinska neder ministra amatam

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzēlīga komunicēšanas maniere un atteikšanās no kompromisiem – šādu iespaidu izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska atstājusi Latvijas Universitātē.

RĪGA, 9. augusts – Sputnik. Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas komunicēšanas maniere neļauj sadarboties ar viņu, pateica LU Studentu padomes priekšsēdētāja Alise Paula Zīverte radio Baltkom ēterā.

"Augstskola tika galā ar rektora ievēlēšanu. Mēs gribējām parādīt, ka mēs paši tiekam galā ar savām problēmām. Un tad pēkšņi... Izglītības ministre Šuplinska paziņoja, ka nekas nav kārtībā! Nesapratu, kāds ir viņas pamatojums šādiem paziņojumiem. Atceros, ka pirmie viņas mēģinājumi skaidrot savu viedokli par universitāti bija miglaini, viņa tikai pateica, ka uzskata - Muižnieks nav ievēlēts, bet kāpēc - to viņa paskaidrošot vēlāk. Es atvainojos, bet pat studenti tā nedara... Tas mums bija šoks," pateica Zīverte.

Акция Русского союза Латвии в защиту русских школ в Риге 1 мая 2019 года - Sputnik Latvija
Vairāk latviešu valodas! Šuplinska zina, ko vēlas Latvijas krievi

Viņa izteica pieņēmumu, ka ministre diez vai ir noskaņota sadarbībai.

"Varbūt mums arī vajadzētu tikties ar ministri. Iespējams, ka tas būtu noderīgi un izzinoši abām pusēm. Bet ja godīgi... Es neuzskatu, ka viņa būtu vērsta uz sadarbību. Esmu piedalījusies dažās Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas sēdēs, kurās redzēju ministres Šuplinskas attieksmi, viņas runas veidu, dzēlīgumu, neiešanu uz kompromisiem... Ar stūrgalvību neko nevar panākt. Pat es to esmu sapratusi, darbojoties salīdzinoši neilgu laiku kā Studentu padomes priekšsēdētāja. Manuprāt, un tas ir mans personiskais viedoklis, Šuplinska nav piemērota izglītības un zinātnes ministres amatam. Tāpēc apdomātu vēlmi un vajadzību sarunai ar viņu," pateica Zīverte.

Šī gada jūnijā par augstskolas rektoru tika ievēlēts Indriķis Muižnieks, taču jūlijā Šuplinska sāka LU rektora vēlēšanu noteikumu atbilstības pārbaudi normatīvo aktu prasībām.

Saskaņā ar Šuplinskas sacīto, pēc informācijas saņemšanas par iespējamiem pārkāpumiem rektora vēlēšanu procesā tika saņemts Izglītības kvalitātes dienesta slēdziens par pārkāpumiem, un tika uzrakstīts Ministru Kabineta lēmuma projekts, lai neapstiprinātu Muižnieku amatā. Šobrīd dokumentu saskaņo ar Tieslietu ministriju un Valsts kanceleju, pēc tam lēmuma projektu piedāvās izskatīt valdībai.

Акция протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки с требованием выполнения ранее утвержденного графика повышения зарплат - Sputnik Latvija
Būs nepieciešami divi skolotāji sešu skolotāju vietā: pedagogi par Šuplinskas ideju

Tas izraisīja augstskolas pārstāvju sašutumu, pēc kuru domām Šuplinskas publiskie paziņojumi par pārkāpumiem LU rektora vēlēšanās pirms Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vērtējuma saņemšanas maldina sabiedrību. Tāpat LU norāda, ka ministre neievēroja Administratīvā procesa likumu, kurš nosaka viņas pienākumu informēt adresātu par iespējamiem pārkāpumiem, lai viņam būtu iespēja sagatavot atbildi un argumentus sevis aizstāvēšanai.

Universitātē aicina izvērtēt, vai netika pārkāpts Valsts pārvaldes likums, jo ministre iejaucās IKVD kompetencē. Tāpat augstskola vērsusies Eiropas Universitāšu asociācijā, kā arī, ja Latvijas valdība neapstiprinās amatā rektoru, nekavējoties sekos prasības iesniegšana Administratīvajā tiesā.

Ziņu lente
0