Latvijas "melnajā sarakstā" iekļauti 47 ārzemnieki

© Photo Valsts kancelejaМинистр внутренних дел Сандис Гиргенс
Министр внутренних дел Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 23.janvāra varasiestādes iekļāvušas "melnajā sarakstā" 47 Latvijai nevēlamus ārvalstu pilsoņus, kam tagad aizliegta iebraukšana valsts teritorijā.

RĪGA, 5. augusts — Sputnik. Kopš gada sākuma Latvijas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens iekļāvis "melnajā sarakstā" 47 ārvalstu pilsoņus, vēsta Tvnet.lv. Lēmums pieņemts atbilstoši valsts drošības iestādēm sniegtajai informācijai.

Atbilstoši Imigrācijas likumam Ģirģens var pieņemt tamlīdzīgu lēmumu tikai saskaņā ar kompetentu iestāžu slēdzienu. Latvijā to pieņem Valsts drošības dienests, Satversmes aizsardzības birojs, Ārējās izlūkošanas un drošības dienests, kā arī Valsts policija.

Продюсер Иосиф Пригожин - Sputnik Latvija
Josifs Prigožins ierosinājis Krievijas māksliniekiem pieteikt boikotu Latvijai

Tāpat imigrācijas likums nosaka, ka iekšlietu ministrs var iekļaut sarakstā ārvalstu pilsoni atbilstoši vienam no septiņiem apstākļiem. Starp tiem, piemēram, ir kompetentu valsts iestāžu slēdziens par to, ka ārvalstnieks ir noziedzīgas organizācijas loceklis, darbojas pret valsti vai apdraud sabiedrību un valsti.

Iepriekš vēstīts, ka jūlija beigās izcēlās skandāls ap pazīstamo mākslinieku Grigoriju Lepsu no Krievijas. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns pārmeta IeM vadītājam S.Ģirģenam nepiedienīgu uzvedību par to, ka politiķis apmeklējis Lepsa koncertu Jūrmalā. Pēc Bordāna domām, tāda rīcība pazemojot Latvijas valsti. Tieslietu ministrs atgādināja valdībai, ka Lepss iekļauts Lietuvas "melnajā sarakstā" un nolēma, ka ar to pietiek līdzīgām sankcijām no Latvijas puses. Bordānu atbalstija tikai publicists Otto Ozols.

Jāpiebilst, ka neviens cits Bordāna un Ozola prasību neatbalstīja: ne sabiedrība, ne citi Latvijas politiķi, ne arī Ārlietu ministrija.

Григорий Лепс - Sputnik Latvija
Kāpēc Grigorijs Ļepss nav melnajā sarakstā? ĀM nav kam pieķerties, IeM gaida signālu

Latvijas ārlietu ministra padomnieks Mārtiņš Drēģeris pastāstīja, ka ārlietu ministrs var iekļaut cilvēku melnajos sarakstos, ja viņš ir Latvijai nevēlams, vai ir pamats domāt, ka viņš apdraud valsts vai sabiedrisko drošību. Taču Grigirojam Lepsam "piekasīties" neizdodas, nav iespējams arī attiecināt pret viņu nevienu no minētajiem punktiem.

Savukārt iekšlietu ministrs atzīmēja, ka viņam nav tiesiska pamata iekļaut Lepsu melnajā sarakstā – šim nolūkam vajadzīgs kompetentu iestāžu signāls, taču tas nav saņemts.

Uz skandālu asi reaģēja producents Josifs Prigožins no Krievijas, kurš iekļauts Latvijas "melnajā sarakstā" kopš 2014.gada. viņš uzskata, ka Latvijas valdība īsteno atsevišķas diskriminācijas politiku pret Krievijas māksliniekiem pēc nacionalitātes un aicināja kolēģus nākamreiz vienkārši atteikties no brauciena uz Latviju un paskatīties, kas notiks.

Ziņu lente
0