Laikapstākļu anomālijas Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovДождь
Дождь - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neraugoties uz karstajām jūlija pēdējām brīvdienām, kad temperatūra sasniedza +33 grādus, mēneša vidēja diennakts gaisa temperatūra nepārsniedza +16,2 grādus.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. 2019. gada jūlijs Latvijā kļuva par otru aukstāko jūliju kopš 21. gadsimta sākuma, vēsta Mixnews.lv, atsaucoties uz Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru.

Vidējā gaisa temperatūra šomēnes bija +16,2 grādi, kas ir par 1,2 grādiem mazāk nekā iepriekšējo gadu vidējais rādītājs.

Visaukstākā diena bija 13. jūlijā, toreiz termometru stabiņi Madonā un Zosēnos nolaidās līdz +3,8 grādiem. Par karstāko dienu kļuva 28. jūlijs, Ventspilī gaiss iesila līdz +32,1 grādam.

Mēneša laikā tika pārsniegti arī divi desmitgades un 19 diennakts minimālās temperatūras rekordi. Vidējais nokrišņu daudzums jūlijā par 15% pārsniedza vidējos rādītājus kopš 21. gadsimta sākuma, un sastādīja 87,3 mm.

Iepriekš visaukstākais jūlijs bija 2017. gadā, toreiz vidējā temperatūra sastādīja +16 grādus.

Vērts atzīmēts, ka Latvijas galvaspilsēta ieņem 12. vietu Eiropas aukstāko pilsētu reitingā. Gada vidējā temperatūra Rīgā sastāda vien +6,2 grādus.

Голубь - Sputnik Latvija
"Zaļā ziema": sinoptiķi par šīs nedēļas laikapstākļiem Latvijā

2019. gada jūlija "aukstajam" rekordam netraucēja pat tas, ka šī mēneša beigās uz pāris dienām Latvijā iestājās svelmains karstums. Dažu dienu garumā tika izsludināts dzeltenais brīdinājums.

Svētdiena, 27. jūlijs, kļuva par šīs vasaras karstāko dienu, temperatūra pacēlās līdz +33 grādiem. Savukārt naktī no 27. uz 28. jūliju termometra stabiņš nenolaidās zemāk par +20 grādiem. Šādu parādību dēvē par tropisko nakti.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka, saskaņā ar Cīrihes Tehniskās universitātes Krautera laboratorijas zinātnieku pētījumu, līdz 2050. gadam klimats Rīgā līdzināsies esošajam Austrijas galvaspilsētas klimatam. Maksimālā gada siltākā mēneša temperatūra Latvijas galvaspilsētā pēc 30 gadiem pieaugs par 4,8 grādiem. Gada vidējā gaisa temperatūra Rīgā palielināsies par 2,6 grādiem.

Ziņu lente
0