Video

Ukraina publicēja Krievijas tankkuģa aizturēšanas kadrus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Drošības dienests veica kratīšanu un nopratināšanas uz Krievijas tankkuģa, kurš tika aizturēts Odesas apgabala ostā.

Ukrainas Drošības dienests paziņoja par Krievijas tankkuģa aizturēšanu Izmailas ostā Odesas apgabalā. Savā YouTube kanālā tiesībsargājošās iestādes publicēja kuģa aizturēšanas video. Ierakstā parādīts, kā UDD darbinieki uzkāpj uz Krievijas tankkuģa klāja un veic virkni operatīvo darbību. Specdienesta darbinieki pārmeklēja tankkuģi, konfiscēja dokumentus un pārrunu ierakstus, kā arī nopratināja ekipāžu, precizē UDD. Krievijas kuģis tika atzīts par lietisko pierādījumu, Ukraina gatavojas to arestēt.

Британский танкер Stena Impero - Sputnik Latvija
Mirror: tankkuģa aizturēšanas incidentā Lielbritānija tur aizdomās Krieviju

Saskaņā ar Kijevas versiju, kuģis it kā esot piedalījies Ukrainas militāro kuģu iziešanas bloķēšanā Kerčas šaurumā. Ukrainas tiesībsargājošās iestādes norāda, ka kuģis ienāca ostā ar nosaukumu "Nika Spirit", taču, pēc viņu sacītā, pērnā gada rudenī tā nosaukums bijis "Neyma".

Zināms, ka Ukrainā aizturētais Krievijas tankkuģis devās uz Izmailu no Kavkazas ostas ar diviem tūkstošiem tonnu kravas. Kuģa reģistrācijas osta ir Taganroga. Saskaņā ar kompānijas "Aļtomar Šipping" kuģa īpašnieka informāciju, tankkuģa ekipāža atrodas drošībā un dodas mājās. Krievijas tiesībsargs Tatjana Moskaļkova precizēja, ka jūrnieki dodas uz Moldovu, no kurienes viņi varēs izlidot uz Maskavu.

Maskavas reakcija

KF vēstniecība Kijevā un ģenerālais konsulāts Odesā pārbauda informāciju un noskaidro Krievijas tankkuģa aizturēšanas apstākļus. Krievijas ĀM uzsvēra, ka gadījumā, ja radīsies jautājums par krievu sagūstīšanu, tas tiks uzskatīts kā rupjš starptautisko tiesību pārkāpums. Sekas neliks sevi gaidīt, piebilda iestādē.

Krievijas senators Vladimirs Džabarovs nosauca Krievijas tankkuģa aizturēšanu Ukrainā par nelikumīgu, norādot, ka šādas darbības ir iespējamas tikai pēc tiesas lēmuma saņemšanas. "Tas absolūti neveicina starta pozīcijas Krievijas un Ukrainas pārrunu procesā. Ja Kijeva vēlas nedaudz uzlabot mūsu attiecības, tai nekavējoties ir jāatbrīvo tankkuģis," paziņoja Džabarovs RIA Novosti.

Отпустить нельзя судить - Sputnik Latvija
Video
Kijevas atstumtie: Maskavā tiesa pagarināja arestu visiem ukraiņu jūrniekiem

Savukārt Krievijas Federācijas Padomes loceklis Aleksejs Puškovs uzsvēra, ka Krievijas tankkuģis Ukrainā ticis aizturēts "Porošenko stilistikā", tas ir naidīguma attiecībā pret Krieviju piekritēju gājiens.

KF Valsts domē raksturoja Krievijas tankkuģa aizturēšanu Ukrainā kā valsts pirātisma aktu.

"Ukraina uz savu provokāciju atbild ar valsts pirātisma aktu. Prettiesisks un nelikumīgs spiediens uz izmeklēšanu," uzrakstīja Twitter Valsts domes Starptautisko lietu komitejas vadītājs Leonīds Sluckis.

Valsts domes deputāts no Krimas reģiona Mihails Šeremets norādīja, ka Krievijas tankkuģa aizturēšana kļuva par "jaunievēlētā Ukrainas prezidenta Zeļenska pirmo nopietno kļūdu attiecībās ar Krieviju". Ukrainai no šāda veida politikas nekāda labuma noteikti nebūs. Nav skaidrs, kādēļ Ukrainas varasiestādes rosina jaunu politisko karu," paziņoja deputāts.

Ukrainas provokācija Melnajā jūrā

Iepriekš jau esam stāstījuši par to, kā 2018. gada 25. novembrī divi nelieli apbruņoti Ukrainas JKS artilērijas kuteri "Berdjansk" un "Ņikopoļ", kā arī reida velkonis "Jani Kapu" pārkāpa KF valsts robežu Melnajā jūrā un vairākas stundas veica bīstamus manevrus, nereaģējot uz Krievijas varasiestāžu likumīgajām prasībām.

Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Jūras tribunāls izteicis prasību Krievijai atbrīvot Ukrainas jūrniekus

Krievijas robežsargi aizturēja kuģus, šim nolūkam viņiem nācās pielietot ieročus. Trīs ukraiņu jūrnieki guva vieglus ievainojumus. Kopumā uz klāja izrādījās 22 jūrnieki un divi Ukrainas Drošības dienesta (UDD) darbinieki. Visus aizturēto arestēja sakarā ar apsūdzību KF valsts robežas pārkāpšanā.

Atbildot uz Kijevas prasībām "nekavējoties un bez atrunām atbrīvot" Ukrainas militāros jūrniekus un kuģus, Maskavā vairākkārt uzsvēra, ka runa ir par Krievijas likumu un starptautisko jūras likumu pārkāpumu, tādēļ arestēto likteni ir jānosaka tiesai pēc izmeklēšanas veikšanas.

Jūnija beigās Maskava piedāvāja atbrīvot arestētos apmaiņā pret rakstiskām garantijām par viņu dalību izmeklēšanas procesā. Kijeva atteicās apspriest Ukrainas pilsoņu likteni un pieprasīja viņus atbrīvot bez jebkāda veida nosacījumiem.

Ziņu lente
0