Politika

Politologs nosauca Krievijas tankkuģa aizturēšanas mērķus Ukrainā

© фото из личного архиваВладимир Джаралла
Владимир Джаралла - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aiz Krievijas tankkuģa aizturēšanas Ukrainā stāv tā dēvētā kara frakcija – tie, kas nonāca pie varas kopā ar Porošenko, norādīja Vladimirs Džaralla.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Ukrainas Drošības dienests paziņoja par Krievijas tankkuģa "Neyma" aizturēšanu Izmailas ostā Odesas apgabalā. Saskaņā ar Kijevas versiju, kuģis it kā esot piedalījies Ukrainas militāro kuģu iziešanas bloķēšanā Kerčas šaurumā.

Radio Sputnik ēterā politiskais eksperts Vladimirs Džaralla nosauca ziņas no Izmailas par pēdējā laika visuztraucamāko un visnopietnāko signālu.

"Tikko aizritēja parlamenta vēlēšanas, un valdība pagaidām veic savus pienākumus iepriekšējā sastāvā, tostarp tas attiecas uz specdienestiem un armiju. Tas ir absolūti naidīgs solis, kurš ir pilnā pretrunā ar pēdējā laika vispārējo tendenci," pateica Džaralla.

Pēc politologa domām, Krievijas tankkuģa aizturēšana – tas ir "tā dēvētās kara frakcijas rīcības rezultāts – tie, kurni nonāca pie varas kopā ar Porošenko".

"Šī akta mērķis ir radīt problēmas Zeļenska administrācijai un izbeigt jebkādus soļus attiecību normalizēšanā ar Krieviju. Viņi spēlē pēc nacionālisma notīm un ir gatavi jaunām avantūrām," paziņoja Džaralla.

Eksperts norādīja, ka situācija ar tankkuģa aizturēšanu zināmā mērā kļūs par testu Zeļenska komandai.

"Avansu laiks ir beidzies, ir pienācis laiks demonstrēt to, kas saucās vara. Viņu rīcība, nevis vārdi, beigās arī noteiks to, kas tad ir šī komanda un kāda ir tās patiesā ideoloģija. Pirātisms attiecībā uz Krievijas tankkuģi arī ir šāda veida tests," nobeigumā sacīja Džaralla.

Iepriekš jau esam stāstījuši par to, kā 2018. gada 25. novembrī divi nelieli apbruņoti Ukrainas JKS artilērijas kuteri "Berdjansk" un "Ņikopoļ", kā arī reida velkonis "Jani Kapu" pārkāpa KF valsts robežu Melnajā jūrā un vairākas stundas veica bīstamus manevrus, nereaģējot uz Krievijas varasiestāžu likumīgajām prasībām.

Российский танкер, задержанный СБУ в порту Измаил Одесской области, 25 июля 2019 - Sputnik Latvija
Video
Ukraina publicēja Krievijas tankkuģa aizturēšanas kadrus

Krievijas robežsargi aizturēja kuģus, šim nolūkam viņiem nācās pielietot ieročus. Trīs ukraiņu jūrnieki guva vieglus ievainojumus. Kopumā uz klāja izrādījās 22 jūrnieki un divi Ukrainas Drošības dienesta (UDD) darbinieki. Visus aizturēto arestēja sakarā ar apsūdzību KF valsts robežas pārkāpšanā.

Atbildot uz Kijevas prasībām "nekavējoties un bez atrunām atbrīvot" Ukrainas militāros jūrniekus un kuģus, Maskavā vairākkārt uzsvēra, ka runa ir par Krievijas likumu un starptautisko jūras likumu pārkāpumu, tādēļ arestēto likteni ir jānosaka tiesai pēc izmeklēšanas veikšanas.

Jūnija beigās Maskava piedāvāja atbrīvot arestētos apmaiņā pret rakstiskām garantijām par viņu dalību izmeklēšanas procesā. Kijeva atteicās apspriest Ukrainas pilsoņu likteni un pieprasīja viņus atbrīvot bez jebkāda veida nosacījumiem.

Джаралла назвал цели захвата российского танкера на Украине
Ziņu lente
0