Kāpēc nodokļu pārmaksu atgūšana Latvijā ir bagātnieku privilēģija

© Pixabay / anaterateПенсионеры, деньги
Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā reforma ietekmējusi nodokļu atgūšanas sistēmu un kā panākt, lai pamatotie izdevumi "nenodegtu".

RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. Līdz ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) diferencētās likmes ieviešanu iedzīvotājiem veidojies nodokļu parāds. Lai to mazinātu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) iesaka iesniegt čekus un dokumentus par attaisnotiem izdevumiem. Daudziem tas palīdzēja mazināt vai pat vispār dzēst parādu. Tiesa, ja parāda nebūtu, atgūto nodokļa pārmaksu būtu iespējams izmantot citiem mērķiem, nevis parāda nomaksai, pie kura izveidošanās cilvēki nav vainīgi.

Taču daļa iedzīvotāju ar nelielu algu un vairākiem apgādājamajiem nevar atgūt nodokļus, lai arī šai iedzīvotāju grupai tas būtu visvairāk vajadzīgs, raksta nra.lv.

No visām VID līdz 16. jūnijam iesniegtajām gada ienākumu deklarācijām nodokļa parāds ir izveidojies 167 538 nodokļu maksātājiem (19,1%). Kopējā nodokļu parāda summa – 39,5 miljoni eiro.

Vēl 708 589 deklarāciju iesniedzējiem (80,9%) pienākas nodokļu atmaksa. Kopējā atmaksājamā summa - 133,29 milj. eiro. To veido ne tikai tiešā nodokļa pārmaksa, bet arī atmaksa par attaisnotajiem izdevumiem.

Nodokļu atmaksu reforma

Vērienīgā 2018. gada nodokļu reforma skāra arī attaisnoto izdevumu aprēķināšanas kārtību. No vienas puses, tika palielināti iesniedzamās summas griesti līdz 600 eiro (pirms tam – 215 eiro), taču, no otras puses, visi attaisnotie izdevumi tiek summēti.

Евро - Sputnik Latvija
VID vadītāja: mūsu mērķis ir lielā nauda, taču nevajag baidīties no "slazdiem krūmos"

Iepriekš attaisnotie izdevumi bija sadalīti atbilstoši to veidam. Bija ierobežoti izglītības un vispārējie ārstniecības izdevumi, taču neskaitot, piemēram, zobārstniecību, zobu protezēšanas pakalpojumus, endoprotēzēšanu utt.

Tiesībsarga biroja pētījums par nodokļu reformas ietekmi liecina: salīdzinot ar 2017. gadu un iepriekšējiem gadiem, personas, kuras iesniedza attaisnotos izdevumus par medicīnas un izglītības pakalpojumiem, saskaņā ar jauno regulējumu ir ieguvēji, ja izdevumu apmērs bija lielāks par 215 eiro gadā. Savukārt personas, kuras iesniedza attaisnotos izdevumus par zobārstniecības, zobu protezēšanas pakalpojumiem un plānveida operācijām, ir zaudētāji, ja izdevumu summa ir lielāka par 600 eiro.

Atmaksu var zaudēt

VID paskaidroja, ka attaisnotie izdevumi var sasniegt 600 eiro gadā par katru ģimenes locekli un kopā tie nevar pārsniegt 50% no deklarācijas iesniedzēja gada ar nodokli apliekamā ienākuma. Ja izdevumi pārsniedz 50% ienākumu, atlikumu nevar kompensēt ar cita ģimenes locekļa attaisnoto izdevumu limitu. Tātad maksimālā atgūstamā summa gadā ir 120 eiro par katru ģimenes locekli. Piemēram, ja par vienu ģimenes locekli tiek iesniegti čeki par 800 eiro, bet par otru - 400 eiro, tekošajā gadā var atgūt nodokļa pārmaksu no 1000 eiro. 200 eiro var pārcelt uz nākamo gadu.

Tāpat nav iespējams saņemt lielāku nodokļa atmaksu, nekā samaksātais nodoklis. Piemēram, ja šogad nodoklī samaksāti 96 eiro, tekošajā gadā nevar atgūt vairāk nekā 96 eiro, pat ja ir iesniegti čeki par 600 eiro, kas teorētiski dod iespēju atgūt 120 eiro.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
VID sola šogad nepiespriest sodu par nodokļu nenomaksāšanu

Strādājošie ar zemiem ienākumiem un vairākiem apgādājamajiem IIN nemaksā, ja viņiem tiek piemērots maksimālais neapliekamais minimums (2018. gadā – 200 eiro mēnesī) un atvieglojums par apgādājamo (2018. gadā – 200 eiro par katru apgādājamo mēnesī). Līdz ar to viņi nevar saņemt atmaksu par attaisnotiem izdevumiem.

Nodokļu atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem iespējams noformēt triju gadu laikā, pēc tam tie pazūd. VID uzsvēra, ka vispirms vienmēr tiek izskatīti izdevumi par ziedojumiem un dāvinājumiem, jo tos nevar attiecināt uz nākamajiem taksācijas gadiem. Iepriekšējos gados izveidotais attaisnoto izdevumu pārsniegums norādīts VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas gada ienākumu deklarācijas detalizētās versijas pielikumā D4.

VID atgādināja, ka pie attaisnotajiem izdevumiem ir pieskaitāmas arī iemaksas privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanas prēmijas, kas nepārsniedz 10% no darbinieka mēneša bruto darba samaksas, bet ne vairāk kā 4000 eiro gadā (tātad maksimālā atgūstamā summa – 800 eiro).

Tiesībsargs norādīja, kādas problēmas radušās

Tiesībsargs izanalizējis personu maksājamo IIN dažādos gada ienākumu līmeņos un secinājis, ka 2018.gadā virkne nodokļu maksātāju nevar izmantot attaisnoto izdevumu atgūšanu, jo ienākumu summa nav pietiekama.

Piemēram, tas attiecas uz idevumiem privātajiem pensiju fondiem un dzīvības apdrošināšanai: lai būtu iespējams pieteikt attaisnotos izdevumus 4 tūkst.eiro apmērā, nepieciešami 40 000 eiro gada apliekamie ienākumi, tātad tie, kuru gada apliekamie ienākumi ir mazāki, šo attaisnoto izdevumu pozīciju nevar piemērot pilnā apmērā.

Turklāt laika periodā no 2015. līdz 2018. gadam pieaudzis ienākumu līmenis, kas nepieciešams attaisnoto izdevumu piemērošanai, tātad pieaudzis arī nodokļu maksātāju skaits, kuri to piemērot nevar.

Ziņu lente
0