Intervija

Levits: divvalodīga informatīvā telpa nav veselīga

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievvalodīgo mediju saturam ir jābūt labā kvalitātē, taču to pastāvēšana Latvijā ir neveselīga, uzskata ievēlētais prezidents.

RĪGA, 21. jūnijs – Sputnik. Ievēlētais Latvijas prezidents Egils Levits neuzskata krievvalodīgo mediju esamību valstī par veselīgas nācijas pazīmi, paziņoja viņš intervijā aģentūrai LETA, raksta BB.lv.

— Valsts prezidentam ir iespējas nākt klajā ar likumdošanas iniciatīvām. Kādi ir tie jautājumi, uz kuriem jūs koncentrēsieties?

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Politika
Levita priekšgājēji: ebreji un vara Latvijā

— Runājot par tiesiskumu un demokrātiju, ir virkne jautājumu, kur vēl nav sasniegts optimālais līmenis, piemēram, partiju finansējuma jautājums. Patlaban sistēma ir tāda, kas nepietiekama valsts finansējuma dēļ padara partijas lielā mērā atkarīgas no privātiem sponsoriem. Un mēs visi zinām, ka privātie sponsori nav nesavtīgi.

Viens tāds jautājums, piemēram, ir diasporas politika. Tagad tā ir formulēta, bet vēl ir potenciāls to uzlabot.

Vēl viena joma, kur noteikti vajadzīgi risinājumi, ir informatīvās telpas politika. Tas iekļauj arī valsts atbalstu sabiedriskajiem un privātajiem medijiem. Līdz ar to es teiktu, ka tā ir pat demokrātijas prasība, lai valsts izveidotu sistēmu, kas nodrošina latviešu skatītājam, lasītājam, klausītājam pietiekamu kvalitatīvas informācijas klāstu, neiejaucoties saturā.

— Vai, jūsuprāt, Latvijā būtu jāstiprina arī krieviski raidošie plašsaziņas līdzekļi?

— Sabiedriskais medijs krievu valodā mums pastāv. Es domāju, ka tam ir jābūt augstas saturiskas kvalitātes. Tomēr vidējā līdz ilgākā laika posmā, manuprāt, nav veselīga divvalodīga informatīvā telpa.

Latviešu valoda ir mūsu kopīgā valoda, un mums vajadzētu virzīties uz to, ka mums ir vienota informatīvā telpa.

— Pašreizējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir rosinājis izmaiņas attiecībā uz nepilsoņu bērniem, kas dzimuši Latvijā. Vai jūs plānojat kādas iniciatīvas, kas attiektos uz nepilsoņiem?

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Politika
Levits atzina: Rīgai nav savas politikas attiecībā uz KF, Latvija nav tik spēcīga

— Es domāju, ka jautājums par nepilsoņu bērniem ir nokārtots – no 2020. gada Latvijā dzimušie nepilsoņu bērni automātiski kļūs par pilsoņiem. Kopumā Latvijas pilsonību iegūt ir ļoti vienkārši, tas ir individuālās gribas un izšķiršanās jautājums – vai attiecīgais cilvēks jūtas saistīts ar Latvijas valsti. Tādā gadījumā viņš, protams, ir aicināts iegūt pilsonību.

Tomēr, ja viņš varbūt vēl šaubās, tad viņam tik un tā ir visas sociālās, ekonomiskās tiesības, arī neesot Latvijas pilsonim.

Iepriekš Levits paziņoja, ka ir gatavs sniegt intervijas krievvalodīgiem medijiem, bet tikai un vienīgi latviešu valodā.

Ziņu lente
0