30 rusofobi atradīsies: Krievijas gatavojas batālijām EPPA

© Photo Council of Europe Parliamentary AssemblyЗимняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы
Зимняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ir gatava iesniegt pieteikumu darbam kārtējā EPPA sesijā pirmajā tās darba dienā – 24.jūnijā, ja tiks mainīgs delegāciju pilnvaru reglaments.

RĪGA, 20. jūnijs — Sputnik. Krievijas Valsts domes padome 19.jūnija sēdē apstiprināja pieteikumu KF Federālās sapulces pastāvīgās delegācijas pilnvaru apstiprināšanai Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA), kā arī domes delegāciju. Savu delegācijas daļu izveidojusi arī Federācijas padome, vēsta RIA Novosti.

Дворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ - Sputnik Latvija
Politika
Vienojušās baidīties kopā: Rīga un Kijeva gaida Krievijas atgriešanos EPPA

"Pieteikums ir sastādīts, teksts ir sagatavots. Taču mēs to iesniegsim pēc (EPPA delegāciju pilnvaru – red.) reglamenta grozījumiem," pastāstīja Valsts domes vicespīkers Ivans Meļņikovs.

Atgādināsim, ka EPPA Reglamenta komiteja ierosināja piešķirt pilnvaras Krievijas delegācijai dalībai jūnija sesijā. Atbilstošais rezolūcijas projekts tika apstiprināts vakar. Rezolūcijas projekts ierosina mainīt EPPA statūtus valstu delegāciju tiesību īstenošanas daļā, piemēram, pilnvaru apstrīdēšanas gadījumā locekļiem nav iespējams atņemt balsstiesības, tiesības uzstāties, tikt pārstāvētiem Asamblejā un tās struktūrās.

Valsts domes spīkers Vjačesllavs Volodins iepriekš paziņoja: ja EPPA pirmajā sesijas dienā, 24.jūnijā bez izmaiņām pieņems Beļģijas deputātes Petras de Suteras ziņojumu par delegāciju pilnvarām EPPA ar Reglamenta komitejas ieteikumiem, Krievija tajā pašā dienā iesniegs pieteikumu darbam jūnija sesijā.

Pēc tam šo jautājumu jāiekļauj EPPA sēdes dienas kārtībā. Federācijas padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantins Kosačovs pēc sēdes pastāstīja, ka, iespējams, Krievijas delegācijas pilnvaras tiks apstrīdētas, jo pagaidām reglamentā vēl saglabāta norma par to, ka 30 parlamentārieši no piecām nacionālajām delegācijām var iekļaut šo jautājumu dienas kārtībā.

"Mēs pazīstam savus oponentus un pieļaujam, ka šie trīsdesmit parlamentārieši zālē atradīsies," piebilda Kosačovs.

Viņš uzsvēra, ka Krievijas delegācija pieprasīs, lai galīgo lēmumu šajā jautājumā Asambleja pieņemtu 26.jūnija rītā, pretējā gadījumā Krievija nevarēs piedalīties EP ģenerālsekretāra vēlēšanās, kas ieplānotas 26.jūnijā.

Krievija un EPPA

Парламентская ассамблея Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija
Krievijas politiķi paskaidroja, ar kādiem noteikumiem valsts atsāks darbu EPPA

EPPA atņēma Krievijas delegācijas balsstiesības 2014. gadā, ņemot vērā notikumus Ukrainā. Maskava paziņoja, ka darbs tādos apstākļos nav iespējams, un pārtrauca dalību sēdēs. 2017. gadā Krievija paziņoja, ka iesaldē daļu maksājumu Eiropas Padomes budžetā, taču turpināja darbu pie dokumentu ratifikācijas. Maskava atzīmēja, ka EPPA destruktīvais viedoklis liek izvērtēt iespēju apturēt vai iesaldēt dalību organizācijā.

2019. gada aprīļa sesijā asambleja aicināja Maskavu izveidot delegāciju, kā arī nodrošināt iemaksas. Maijā EP apstiprināja Krievijas tiesības balsot organizācijas sēdēs. Formāli deklarācija nozīmē, ka Krievija no jauna var balsot EP, taču galīgais lēmums šajā jautājumā paliek EPPA ziņā.

Ziņu lente
0