Politika

Krievijas politiķi paskaidroja, ar kādiem noteikumiem valsts atsāks darbu EPPA

© Sputnik / Vladimir FedorenkoПарламентская ассамблея Совета Европы в Страсбурге
Парламентская ассамблея Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Valsts domes deputāts Leonīds Sluckis pauda pārsliecību, ka siruācija lielā mērā ir atkarīga no EPPA reglamenta komitejas lēmuma, kuras sēde notiks jūnija sākumā.

RĪGA, 1. jūnijs – Sputnik. Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Sluckis norādīja, ar kādu noteikumu Krievijas delegācija varētu piedalīties Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas sesijā jūnijā, vēsta Sputnik Lietuva.

Sluckis pauda viedokli, ka Krievijas pārstāvji varētu pieņemt pozitīvu lēmumu, ja EPPA reglamenta komiteja un pati asambleja sesijas pirmajā dienā pieņems lēmumu par to, ka sankcijas pret nacionālajām delegācijām ir nepieļaujamas. Reglamenta komitejas sēde ieplānota 3.jūnijā.

Здание Совета Европы в Страсбурге. - Sputnik Latvija
Politika
Eiropas Padome apstiprinājusi Krievijas delegācijas tiesības, tagad EPPA kārta

"Būs nepieciešami arī tehniski grozījumi pilnvaru apstiprināšanai ne tikai janvārī, bet arī visa gada garumā," deputāta teikto citēja aģentūra RIA Novosti.

Sluckis pastāstīja, ka patlaban rit pārrunas ar politisko grupu pārstāvjiem, piemēram, nesen notikusi saruna ar apvienoto kreiso līderi Tini Koksu.

Deputāts uzskata, ka vēlāk Krievijas parlamentārieši varētu tikties ar Parlamentārās asamblejas vadību, taču tas noskaidrosies vēlāk, kad būs zināmi EPPA Reglamenta komitejas sēdes rezultāti.

Sluckis novērtēja, ka vairāki faktori liecina par "konstruktīva lēmuma pieņemšanas augošo ticamību".

"Tas vajadzīgs ne tikai Krievijai, tas vispirms vajadzīgs Eiropas Padomei, lai saglabātu tās lomu XXI gadsimta jaunajā arhitektūrā," viņš uzskata.

EPPA sesija notiks 24.-28.jūnijā, tās ietvaros ieplānots EP ģenerālsekretāra vēlēšanas. Sluckis atzīmēja, ka piedalīšanos tajās Maskava uzskata par nozīmīgu leģitīmas sadarbības turpināšanai.

2014. gadā Krievijas delegācijai atņēma balsstiesības un virkni pilnvaru Eiropas Padomes Parlamentu asamblejā (EPPA) sakarā ar situāciju Ukrainā un Krimas atpakaļpievienošanos Krievijai. Jautājums par pilnvaru atgriešanu Maskavai tika apspriests divas reizes, taču gala lēmums pieņemt netiks, savukārt sankcijas tika pastiprinātas.

XIX Всемирный фестиваль молодёжи и студентов. Дискуссионная программа - Sputnik Latvija
Lavrovs: bez Krievijas neizdosies uzvarēt tos, kuri Latvijā godā nacistus

2017. gadā KF, viens no lielākajiem Eiropas Padomes finansētājiem, atteicās maksāt dalības maksu līdz brīdim, kamēr Krievijas delegācijas tiesības netiks pilnībā atjaunotas. Balsstiesību atņemšana Krievijai noveda pie finansiālas krīzes pašā Eiropas Padomē. Piemēram, EP ģenerālsekretārs Turbjorns Jaglands paziņoja, ka EP nevar arī turpmāk samazināt darbinieku skaitu finansiālās krīzes rezultātā.

Iepriekš EP vadība norādīja, ka Maskavai jāsedz maksājumu parāds aptuveni 60 milj. eiro apmērā, taču Maskava uzskata, ka EP prasība nav izpildāma līdz brīdim, kad tiks atceltas pret Krievijas delegāciju vērstās politiskās sankcijas.

Krievija uzsver, ka pie tādas situācijas novedušas EPPA nelikumīgā rīcība pret Krievijas delegāciju un cer, ka organizācijas vadība to atzīs un pilnībā atjaunos Maskavas tiesības.

Ziņu lente
0