Viedoklis

ASV armijas bāzi Polijā gatavo karadarbībai

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasАмериканские ракеты Patriot размещены в Польше
Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savienotās Valstis pakāpeniski pārvērš Poliju par gaidāmās karadarbības zonu. Tas ne mazākajā mērā neatbilst civiliedzīvotāju interesēm, atgādināja militārais eksperts Aleksandrs Hroļenko.

Vašingtona un Varšava ir vienojušās par izlūkošanai un uzbrukumam piemēroto amerikāņu bezpilota lidaparātu MQ-9 dislokāciju Polijā. To apliecina kopīgā deklarācija par sadarbību aizsardzības jomā, ko 12.jūnijā parakstīja abu valstu prezidenti. Maskava jau vairākkārt ir brīdinājusi: tamlīdzīgus uzbrukuma līdzekļus tā uzskata par vidēja dalrbības rādiusa raķešu ekvivalentu. Taču tas partnerus neapturēja, portālā Sputnik Igaunija pastāstīja militārais eksperts Aleksandrs Hroļenko.

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Polija iegādāsies līdz 35 iznīcinātājus F-35. 20 gadu laikā, kopš valsts iestājusies NATO, tai nav izdevies atbrīvoties no padomju lidmašīnām Su-22 un MiG-29. taču martā Polijas Aizsardzības ministrija parakstīja bruņoto spēku tehniskās modernizācijas plānu līdz 2026.gadam. Polijas valdība cer pasteidzināt amerikāņu iznīcinātāju F-35 (tie spēj nest kodolieročus) saņemšanu, ņemot vērā Turcijai plānoto piegāžu atcelšanu.

Varšavu neviens un nekas neapdraud, taču simtiem miljonu dolāru tiks veltīti militārās infrastruktūras celtniecībai un ASV bruņoto spēku arsenāla piepildīšanai.

Iepriekš Varšava ierosināja dislocēt savā teritorijā amerikāņu tanku divīziju (pēc pastāvīgās dislokācijas principa) un kompensēt Pentagonam visus izdevumus (aptuveni 2 miljardus dolāru).

Bezpilota lidaparāts MQ-9 Reaper

Amerikāņu bezpilota lidaparātu MQ-9 Reaper trieciena eskadriļas parādīšanās pie apvāršņa liecina par atklātu un pastiprinātu gatavošanos agresijai, kuras virziens ir itin labi prognozējams.

Флаги США, Эстонии и НАТО на авиабазе Эмари - Sputnik Latvija
Viedoklis
Spēle vienos vārtos: ko sola ASV aizsardzības projekti

Amerikāņu MQ-9 ir uzbrukuma, ne aizsardzības ierocis – ASV GS to dēvē par "mednieku-slepkavu". BPLA MQ-9 Reaper "griesti" sasniedz 15 kilometrus, darbības rādiuss – vairāk nekā 4000 kilometru (vairāk nekā Polijas robežu kopējais garums). Tātad no Polijas teritorijas tas spēj sasniegt Krasnojarsku un atgriezties (vai maršrutā Varšava-Tokija). Aparāts spēj nest 14 "gaiss-zeme" klases raķetes Hellfire un divas lāzera tēmējuma bumbas GBU-12 Paveway II pa 250 kg katra, jeb citu "derīgo kravu" (līdz 1360 kg).

BPLA spēj bez pārtraukuma noturēties gaisā 24 stundas, ar pilno slodzi tā maksimālais ātrums – 450 km/h. Ņemot vērā vājo pamanāmību radiolokatoros, MQ-9 Reaper ir piemērots taktisko kodolieroču precīzai nogādei pie mērķa. Šī iemesla dēļ speciālisti salīdzina to ar vidēja darbības rādiusa raķetēm, ko vēl nesen aizliedza Līgums INF.

Izlūkošanas un uzbrukuma BPLA (pēc būtības – gudri, paštēmējoši lādiņi) eskadriļa ir spēks, kas nepārprotami ir pārāk liels Polijas aizsardzībai. Piemēram, Lielbritānija sākumam iegādājās tikai vienu MQ-9 Reaper, bet Turcija – četrus. Tiesa, transkontinentālo "mednieku-slepkavu" eskadriļa tomēr noblāv triju desmitu iznīcinātāju-bumbvedēju F-35 Lightning II iegādes fonā par 100 miljoniem dolāru gabalā. Šķiet, Varšava ir gatava īstenot jebkuru ASV agresīvās stratēģijas scenāriju.

Daudznozīmīgais F-35 Lightning II

Vien nedaudzas valstis var atļauties iegādāties 35 amerikāņu jaunos piektās paaudzes iznīcinātājus F-35. Vispasaules militārā spēka reitingā Polija ieņem pieticīgo 24.vietu – starp Vjetnamu un Saūda Arābiju. Taču problēmu rada ne tikai kosmiskā cena vien.

Американский комплекс ПВО Patriot на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
NATO organizē mācības ar Patriot pielietojumu 60 km attālumā no Kaļiņingradas

Neskatoties uz visiem saviem trūkumiem, iznīcinātājs F-35 ir daudzfunkcionāla kara lidmašīna, spējīga nest kodolieročus. Vesela F-35 pulka izvēršana Polijā (līdztekus BPLA MQ-9 Reaper) ir bezprecedenta provokācija un atklāta gatavošanās karam ar tehnoloģiski attīstītu pretinieku. Kāpēc gan citādi vajadzētu tērēt miljardiem dolāru un lauzt līgumu par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju?

Ņemot vērā ASV ieņemto Krievijai naidīgo kursu, jaunā amerikāņu iznīcinātāja parādīšanās Austrumeiropā ir "trešais zvans" absurda teātrī, par kādu, pēc būtības kļuvusi Ziemeļatlantijas alianse.

Iepriekš Pentagons iepazīstināja ar savu jauno "slēptā iebrukuma" stratēģiju, kas vērsta pret Krieviju un Ķīnu. Un ASV GS štāba priekšnieks ģenerālis Deivids Goldfains paziņoja, ka galvenā loma jaunajā stratēģijā piešķirta iznīcinātājiem F-35 – tiem jāiekļūst pretinieka teritorijas dziļumā un jāizdara izšķirošais trieciens. Pēc tam ASV pusē būšot "asimetriska priekšrocība". Stratēģijas izstrādāšanai plānots iztērēt 135 miljardus dolāru.

Военный эксперт Виктор Мураховский - Sputnik Latvija
Militārais eksperts: Igaunija nerada draudus, Krieviju uztrauc citi aspekti

Pie tam autoritatīvais amerikāņu izdevums Foreign Policy apstiprina, ka ASV gatavojas karam ar Krieviju: "Pēdējo reizi ASV gatavojās tādam konfliktam 80.gados... Tuvākajā perspektīvā Pentagons būs spiests padarīt savu spēku nāvējošāku, piemēram, aprīkojot ASV lidmašīnas un kuģus ar liela darbības attāluma raķetēm".

Vēlreiz atkārtošu: amerikāņu iznīcinātāji F-35 Lightning II, bezpilota lidaparāti MQ-9 Reaper un pārējais Pentagona "nāvējošais spēks" Eiropā – tā nav aizsardzība, tas ir Damokla zobens pār eiropiešu galvām, patiesais Polijas un Baltijas valstu tautu iznīcības drauds.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0