Dzīvokļu deficīts un cenu kāpums: Latvijas iedzīvotāji ir spiesti pirkt padomju dzīvokļus

CC0 / PxHere / Жилой дом в Риге
Жилой дом в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai gan padomju laika mājas Latvijas iedzīvotājos raisa bažas, viņi turpina interesēties par to iegādi, jo jaunu dzīvokļu par pieejamām cenām Latvijā nav.

RĪGA, 13. jūnijs – Sputnik. Gada laikā sērijveida mājokļu cenas Latvijā palielinājušās par 4%. Šobrīd kvadrātmetra cena padomju laiku mājās sasniedz 810 eiro, vēsta Rus.lsm.lv.

Лестничные проемы в рижских многоэтажках - Sputnik Latvija
Iedzīvotāji uzskata, ka valsts nepietiekami rūpējas par "hruščova" māju drošību

Tai pašā laikā pārdošanu tirgus ir sarucis – gada laikā piedāvājums samazinājies par 12%. Eksperti abas šīs tendences saista ar pieejamo jauno dzīvokļu deficītu tirgū.

Taču otrreizējā mājokļa tirgus izraisa pircēju šaubas. Latvijas iedzīvotāji ir noraizējušies par lietuviešu sērijas namu stāvokli un nevēlas tos pirkt. Kaut gan, kā uzskata eksperti, bažas šajā gadījumā ir absolūti veltīgas. Pie vainas ir negatīvais informācijas fons, precīzāk izsakoties, Ekonomikas ministrijas paziņojums par nolūku sniegt ekspertu vērtējumu par šo namu stāvokli.

Bīstamā lietuviešu sērija

Kā norāda nekustamo īpašumu darījumu speciālists Andrejs Kozels, iepriekš bija daudz pārpircēju, kuri pirka lietuviešu projekta dzīvokļus, taisīja tajās remontu un tālāk pārdeva par augstāku cenu. Šobrīd to skaits ir ievērojami samazinājies.

Maijā Ekonomikas ministrija paziņoja par nolūku veikt padziļinātu 464. sērijas, tā dēvētā lietuviešu projekta, namu izpēti un izsludināja attiecīgu konkursu.

Taču lietuviešu projektam neizdodas pilnībā sabojāt Latvijas iedzīvotāju priekšstatu par otrreizējiem dzīvokļiem, un sērijveida dzīvokļi joprojām ir stabilākais nekustamo īpašumu tirgus segments. Pie tam patiešām pieejamu dzīvokļu jaunajās mājās tirgū vienkārši nav.

Многоквартирный дом по адресу ул. Юглас 37 - Sputnik Latvija
"Iedzīvotājs nonāk ķīlnieka situācijā": no kā jābīstas Hruščova laika māju iemītniekiem

Turklāt pēc Kozela teiktā, dzīvokļu cenas pārdošanas sludinājumos ir ar uzcenojumu, šāda veida mājokļu gala cena ir daudz zemāka. Un, pēc eksperta domām, cenu kāpums otrreizējiem dzīvokļiem – tas vienkārši ir vispārējs priekšstats, kurš neatbilst patiesībai.

Lieta tāda, ka praktiski katrā pārdošanas sludinājumā raksta par iespēju vienoties par cenu vai par tās samazināšanas iespēju. Patiesībā gala cena var būt par 10% zemāka, nekā sludinājumā, un arī tā nav robeža.

Tiek norādīts, ka pieprasījums Latvijā ir absolūti dažādiem mājokļiem, atkarībā no klienta vēlmēm un finanšu iespējām.

Saskaņā ar nekustamo īpašumu aģentūras Arco Real Estate datiem vidēja dzīvokļu pārdošanas cena 119. sērijas dzīvokļiem atkarībā no rajona un izvietojuma svārstās no 45 līdz 53 tūkstošiem eiro, savukārt lietuviešu projektos un "hruščova" mājās – no 25 līdz 41 tūkstotim eiro.

Turklāt nekustamo īpašumu kompānijas Arco Real Estate eksperts Māris Laukalējs pastāstīja, ka jautājums par lietuviešu projekta namu avārijas stāvokli ir strīdīgs. Piemēram, Vecrīgā mājas stāv jau 300-400 gadus, norādīja Laukalējs.

Пятиэтажная застройка района Вецмилгравис - Sputnik Latvija
Vai Rīga sekos Maskavas piemēram un nojauks Hruščova laiku mājas

Iepriekš vēstīts, ka Ekonomikas ministrija plāno tuvāko mēnešu laikā pārbaudīt padomju laikā būvēto sērijveida namu nesošo konstrukciju un paneļus savienojošo elementu stiprību 464. sērijas daudzdzīvokļu mājās, kuru normatīvais ekspluatācijas laiks beigsies jau nākamgad.

Būvnozares speciālistu vidū valda atšķirīgi viedokļi jautājumā par šīm mājām: vieni iesaka necelt paniku pirms laika, citi atgādina par materiālu nodikumu un masveida nelikumīgajām pārbūvēm, kas mazina mājas drošību. Daži atsaucās uz Maskavas pieredzi un ierosināja aktīvāk izmitināt cilvēkus jaunajās mājās.

Ja tiks konstatēts "hruščova" māju konstrukciju sabrukums, tas nopietni ietekmēs mājokļu un hipotekārās kreditēšanas tirgu.

Ziņu lente
0