Ukrainas kara prokurors sasaucis specdienestus. Kāds tam sakars ar Rumāniju

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasБойцы спецподразделения СБУ "Альфа"
Бойцы спецподразделения СБУ Альфа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tīmeklī publicēts videoieraksts, kura dēļ Ukraina sasaukusi specdienestu un varasiestāžu vadītāju, kā arī Ārlietu ministrijas vadības sēdi.

RĪGA, 4. jūnijs – Sputnik. Ukrainas galvenais kara prokurors Anatolijs Matioss lūdzis sasaukt Ārlietu ministrijas, Bruņoto spēku Ģenerālštāba, Ārējā izlūkdienesta un Ukrainas drošības dienesta vadības ārkārtas sēdi jautājumā par provokatīvu videoierakstu, kurā redzams iedomāts Rumānijas uzbrukums un okupācija Bukovinas teritorijai 2022. gadā. Par to ierēdnis 3. jūnijā paziņoja savā lapā Facebook, savukārt rumāņu mediji pārpublicēja viņa teikto. 

"Es personīgi iekļaušu Vienotajā pirmstiesas izmeklēšanas reģistrā datus par (saprotamu, taču procesuāli neidentificētu personu) sagatavošanos īpaši smagiem noziegumiem, kas apdraud Ukrainas valsts teritoriālo vienotību," Matioss paziņoja savā lapā Facebook.

Pie tam Matioss informēja, ka, ņemot vērā minētos apstākļus, visi varasiestāžu vadītāji otrdien saņems likumīgus uzdevumus krimināllietas ietvaros.

Skandalozajā video sižetā atainots brīdis no virtuālas nākotnes – Rumānijas un Ukrainas karš 2022. gadā, kas izcelšoties "Krievijas bruņoto spēku iejaukšanās" rezultātā valsts dienvidaustrumu reģionā.

Pie tam ierakstā norādīts, ka militāro darbību rezultātā Krievijas spēki okupēs Odesu, bet Ziemeļu Bukovinu un Besarābijas dienvidus, kas veido daļu Odesas apgabala – Rumānija, kas "aizsargās savus pilsoņus".

Amatieru video par Rumānijas okupāciju Černovcos un daļā Odesas apgabala 2022. gadā tiks apspriests Ukrainas specdienestu sēdē," vēsta izdevums Bucpres, kas nāk klajā Černovcos rumāņu valodā.

Patiešām, videomateriāls, ko amatieri publicējuši tīmeklī 26. maijā, radījis asu oficiālu reakciju no Ukrainas galvenā kara prokurora puses.

"Ukrainas valsts, kas dažam šķiet vāja, tomēr pastāv! Mēs par to cīnīsimies!" savā lapā Facebook raksta Matioss.

Ukrainas Drošības dienests - Sputnik Latvija
Viedoklis
UDD: labā vārda brīvība

Ukrainas prese un daži analītiķi uzskata, ka video ieraksts radīts ar mērķi radīt spriedzi Rumānijas un Ukrainas divpusējās attiecībās, un atzīmēja, ka tās esot "informatīvas provokācijas Maskavas stilā".

Taču žurnālisti ir palaiduši garām vienu aspektu: Ukrainas amatpersonu rīcība – periodiskie paziņojumi par "iejaukšanos no ārienes", "uzbrūkošajām tanku kolonnām", "neizbēgamu iebrukumu gatavošanu" – radījusi izsmieklu Eiropā un visā pasaulē. Nepārprotami, visi šie paziņojumi ir tikai tukša skaņa.

Šajā gadījumā Bucpres pamatoti vēsta, ka Ukrainas galvenā kara prokurora satraukumu ir radījis vien amatieru video, kas pamudinājis amatpersonu sasaukt specdienestus un armijas vadību. Profesionāla reakcija uz "reāliem draudiem no ārienes" būtu pierādījumu savākšana un rūpīga izmeklēšana – kas un kā apdraud Ukrainu.

Pašreizējos apstākļos rodas viens vienīgs jautājums - vai tik ne pati Ukrainas vadība nav likusi parādīties skandalozajam video, lai lieku reizi satrauktu visu Eiropu – tā pēdējā laikā ir "Kijevas specialitāte".

No otras puses Ukrainas galvenā kara prokurora demaršu var izvērtēt viņa skaļo korupcijas skandāliem un Augstākās radas atlaišanai veltīto paziņojumu kontekstā.

Ziņu lente
0