Ķīmiskos atkritumus izlēja zemē: rūpnīcas Biolar darbs varētu tikt apturēts

© pixabayПузырек с ядом
Пузырек с ядом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien jau ir atrastas 18 vietas, kur toksiskie ķīmiskie atkritumi izlieti zemē.

RĪGA, 3. jūnijs – Sputnik. Rūpnīca Biolar Olainē tiek turēta aizdomās par tīšu toksisko atkritumu noliešanu Jelgavas novadā, vēsta LTV.

Uz maza lauku ceļa Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā, spriežot pēc pēdām uz zemes, izbraukusi mašīna ar cisternu, vadītājs atvēris krānu un izlējis tās saturu. Visa zeme šeit ir izdegusi, šķidrums applūdinājis pļavas malu.

Курица - Sputnik Latvija
Vai Latvijā būs 8 miljonu vistu putnu fabrika: Ovostar saskāries ar problēmām

Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas nodaļas direktors Hardijs Verbelis skaidroja žurnālistiem, ka tie bijuši cianīda joni, kas veidojas ražošanas procesā rūpnīcā Biolar. Šāda veida ķīmiskie atkritumi ir ārkārtīgi bīstami un principā nekad nedrīkst nokļūt apkārtējā vidē, to utilizācijai jānotiek atbilstoši likumdošanai.

Tāpat Verbelis atzina, ka Latvijā nav akreditētas metodes šāda veida piesārņojuma noteikšanai. Atkritumu noliešanas vietā paņemto provju analīzes visticamāk veiks ārzemēs. Rezultāti būs zināmi ne agrāk kā pēc divām nedēļām.

Šodien jau ir atrastas 18 vietas, kur toksiskos ķīmiskos atkritumus lēja tieši zemē: Jelgavas, Bauskas, Rundāles, Tērvetes novadā. Ir arī tādas vietas, kur zeme ir nolieta vairāku kilometru garumā – cisterna braukusi ar atvērtu krānu. Citviet mašīna apstājās un izlēja lielu ķīmisko vielu apjomu uzreiz.

Izmeklēšanas interešu nolūkos VVD un policija mēnesi turēja slepenībā notikušo. Izmeklēšana pavirzījās uz priekšu, kad 24. maijā Emburgas apkaimē pārkāpēju pieķēra brīdī, kad viņš lēja uz zemes šķidrumu no cisternas. Zemgales rajona tiesa Tukumā piemēroja aizdomās turamajam soda pasākumu – arestu.

Второй блок Игналинской АЭС - Sputnik Latvija
Daugavpils pret radioaktīvo atkritumu glabātuvi Lietuvā

Cietušā lauka īpašnieki raizējas, ka zeme ir viscaur saindēta, un tagad te vai nu vairākus gadus nekas neaugs, vai nu vienkārši būs bīstami kaut ko audzēt.

"Šī ir mūsu zeme, mūsu Latvija. Viņa mūs baro. Mēs uz tās dzīvojam. Mums nekā cita nav. Tas ir pats dārgākais... Tas ir ļoti sāpīgi un bezatbildīgi," pateica fermas "Sapnīši" saimniece Vija Čerņaka.

Policija vada kriminālprocesu par nopietnu zaudējumu radīšanu apkārtējai videi, cilvēku veselībai un saimniecībai. Vainīgajiem draud līdz pat četriem gadiem cietumsoda.

Rūpnīca Biolar izplatījusi preses relīzi, kurā atzīst, ka policija veikusi procesuālas darbības tās teritorijā. Taču plašāk situāciju uzņēmums nekomentē, norādot vien to, ka nedz VVD, nedz policija pagaidām nav snieguši pierādījumus, ka bīstamais šķidrums izvests tieši no Biolar teritorijas.

Pēc rūpnīcas inspekcijas veikšanas VVD speciālisti sagatavos slēdzienu par tajā atklātajiem pārkāpumiem. Netiek izslēgts, ka tiks pieņemt lēmums par iespējamo rūpnīcas darbības apturēšanu, pateica Verbelis.

Ziņu lente
0