Viedoklis

Ukrainas Ģenerālprokuratūra: armija Donbasā ir ārpus likuma

© REUTERS / Valentyn OgirenkoУкраинские военные рядом с реактивной системой залпового огня "Град"
Украинские военные рядом с реактивной системой залпового огня Град - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Ģenerālprokuratūras eksperti secinājuši, ka valsts Bruņotie spēki, kas izmantoti operācijā Donbasā, jau kopš paša sākuma atradušies karadarbības arēnā nelikumīgi.

Ukrainas mediji uzskata, ka Ģenerālprokuratūras eksperti nonākuši pie "šokējošiem" secinājumiem. Informācija par veikto ekspertīzi parādījās ceturtdien. Visā šajā stāstā patiešām paveras bezdibenis, portālā RIA Novosti raksta Andrejs Babickis.

Ukrainas Ģenerālprokuratūras eksperti secinājuši, ka valsts Bruņotie spēki, kas izmantoti operācijā Donbasā, jau kopš paša sākuma atradušies karadarbības arēnā nelikumīgi. Viņu dalība militārās operācijās valsts iekšienē neatbilst valsts konstitūvijas pantam, kas liedz izmantot armiju iekšējos konfliktos. Tā paredzēta tikai militāras agresijas atvairīšanai. Valsts iekšienē iespējams izmantot tikai IeM vienības.

Ситуация в Киеве - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukrainā sācies haoss: karastāvoklis apreibina

Ekspertīze pašos pamatos maina visu notikumu kopainu. Tā nes virkni visai sāpīgu tiesisko seku Ukrainas Bruņoto spēku bijušajam komandierim. Un ne tikai viņam vien. Visi kareivji, kuri piedalījušies Antiteroristiskajā operācijā, kas vēlāk nodēvēta par Apvienoto spēku operāciju, ir pārkāpuši konstitūciju, tātad, viņi ir pārkāpuši likumu.

Taču saukt viņus pie atbildības neizdosies, jo viņus aizsargā Ženēvas konvencija – viņi ir devuši zvērestu un nevarēja neizpildīt pavēli, tāpēc konvencija atceļ viņu vainu par konstitucionālo noziegumu. turklāt tiek attaisnoti gan ierindas kareivji, gan virsnieki.

Taču ne virspavēlnieks. Pret viņu iespējams izvirzīt apsūdzības saskaņā ar vairākiem pantiem, sākot ar valsts nodevību un beidzot ar kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēcību, turklāt pēdējos punktos ir papilnam faktu. Tie dokumentēti ANO speciālajos ziņojumus par situāciju cilvēktiesību un starptautisko humāno tiesību jomā Ukrainā. Tagad, ņemot vērā ekspertīzi, iespējams sastādīt iesniegumu tiesai par Petro Porošenko saukšānu pie atbildības par cilvēku – gan karavīru, gan civilpersonu masveida bojāeju.

Национальный флаг Украины и флаг Организации Североатлантического договора - Sputnik Latvija
Politika
Ukraina vēlas piešķirt NATO valstīm "šefību" pār Donbasa pilsētām

Ekspertu secinājumi var sagādāt nepatikšanas Ukrainai arī ārpolitiskajā arēnā. Par valsts nodevību aizdomās turamā Ukrainas Ģenerālštāba bijušā priekšnieka advokāts Vladimirs Životovs, saņēmis ekspertīzi, velti centās pārliecināt tiesu, ka Ģenerālprokuratūra devusi smagu triecienu Ukrainai. "Neviens nepievērš uzmanību visām aizstāvības piezīmēm par to, ka mēs paši dokumentējam savus noziegumus starptautiskajai tiesai. Ekspertīze ir, to atcelt nevat, atsaukt to arī vairs nevar," situāciju aprakstīja Životovs intervijā kādam Ukrainas izdevumam.

Neskatoties uz Ženēvas konvenciju, Donbasā karojušo karavīru stāvoklis, izbraucot uz ārzemēm, ir nedrošs. Lavijas pilsētā Itālijā jau divus gadus cietumā sēž bijušais Nacionālās gvardes kaujiknieks Vitālijs Markivs. Itālijas tiesa uzskata, ka Nacionālā gvarde ir nelikumīgs bruņots formējums, nevis oficiāla varasiestāžu vienība. Tātad tiesa atzina, ka Markivs ir nevis karavīrs, bet gan bruņots kaujinieks, kas rīkojies pretlikumīgi. Ar prokurora vieglo roku armijas vienības Donbasā pārvērtušās par tādiem pašiem nelikumīgiem bruņotiem formējumiem.

Ugunsgrēks munīcijas noliktavā Balaklejā. 2017. gada 23.marts - Sputnik Latvija
Viedoklis
Visa Ukraina var uziet gaisā kā arsenāls Balaklejā

Taču nopietnākais tiesiskais aspekts šajā stāstā ir saistības, ko tas uzliek jaunajam prezidentam un Bruņoto spēku virspavēlniekam. Kā valsts vadītājam viņam jāierosina likuma atcelšana par Donbasa reintegrāciju, kas pieņemts pretēji Konstitūcijas 17.pantam. taču Pamatlikuma panti in imperatīvi – tos nevar atcelt, pieņemot vienkāršu likumu, kura juridiskais spēks ir daudz mazāks. Kā bruņoto spēku virspavēlniekam Vladimiram Zeļenskim ir nekavējoties jādod pavēle par visu armijas vienību izvešanu no Donbasa. Ja viņš to neizdarīs, viņš pats kļūs par noziedznieku.

Tātad bēdīgi slavenā ekspertīze trāpa vairākos mērķos uzreiz un iesaista konstitucionālā noziegumā lielu skaitu amatpersonu – tagadējo un bijušo. Pie tam jau pieminētais Vladimirs Životovs, satriekts un noskumis piebilda,  ka tā nākot par labu "Krievijas propagandai". "To, ko ne vienu reizi vien apliecināja Krievijas propaganda – ka mūsu Bruņotie spēki ATO tiek izmantoti nelikumīgi – pirmo reizi Ukrainas vēsturē konstatējusi arī ekspertīze pie mums," viņš skaidroja.

Ziņu lente
0