Politika

"Maina savas domas pat divas reizes minūtē": Gobzems izslēgts no KPV LV

© Photo Ieva Ābele, SaeimaАлдис Гобземс
Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Artusa Kaimiņa un vairāku citu deputātu ierosinājuma KPV LV valde nolēmusi izslēgt Aldi Gobzemu no partijas.

RĪGA, 5. februāris – Sputnik. Kariņa valdības stabilitāti apdraud KPV LV partijas līderu Alda Gobzema un Artusa Kaimiņa asa cīņa. 4. februāra, sēdē KPV LV valde nolēma izslēgt Gobzemu no partijas, vēsta Latvijas Radio.

Prasību izslēgt Gobzemu iesniedza Kaimiņš un vēl daži deputāti.

Kā viss sākās

Savulaik aktieris Kaimiņš ātri "uztaisīja" karjeru, pateicoties raidījumam "Suņu būda". Viņš aktīvi stāstīja par Latvijas politiskajām aizkulisēm un par biznesmeņu shēmām. Savukārt baumas un faktus Kaimiņam jau tolaik "piegādāja" Gobzems.

Partija KPV LV kopš paša sākuma bija Kaimiņa darinājums. Ilgu laiku viņš bijis vienīgā KPV LV seja un dzinējs. Kaimiņš spēja pārdzīvot skandālus un problēmas pat pēc dažu valdes locekļu aiziešanas un ilgus gadus bijušā kolēģa Kaspara Upaciera kritikas.

Политическая партия KPV LV - Sputnik Latvija
Politika
KPV LV steidz uz ministriju portfeļu un amatu izdalīšanu

2018. gada sākumā Kaimiņu arestēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Jebkurai citai partijai tas nozīmētu beigu sākumu, taču KPV LV veiksmīgi izmantoja šo gadījumu, lai paaugstinātu savu popularitāti. Un kopā ar Kaimiņu par partijas seju kļuva advokāts Aldis Gobzems.

Pēc mēneša kopš aresta partijas reitings pieauga no 1,9% līdz 7%. Kaimiņš un Gobzems stāstīja vēlētājiem, cik briesmīga ir Solvita Āboltiņa, kā var viegli likvidēt OIK un samazināt ibumetīna cenu. Vien jānobalso par KPV LV. Tas arī notika, un partija ieguva iespēju īstenot savus solījumus.

Taču Gobzemam neizdevās izveidot valdību. Vīlies par neveiksmīgo plānu, Gobzems no Saeimas tribīnes pārmeta Kaimiņam aizdomīgus darījumus. Pēc tam Gobzems sniedza liecību KNAB.

Abi labi, bāz tik maisā

Partijas locekli centās kaut kā aizmiglot pretrunas abu līderu starpā. Atsevišķi deputāti pauda viedokli par to, ka abiem politiķiem jāatsakās no partijas vadīšanas, raksta Skaties.lv.

Piemēram, deputātei Lindai Liepiņai nepatīk nedz Kaimiņa, nedz Gobzema uzvedība.

Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
Politika
Iztiks bez Gobzema: KPV LV turpinās koalīcijas pārrunas

"Katrs lido savā orbītā, un tur ir kaut kāds viņiem vien zināms nesaprotams naids un situācijas ķīlnieki ir visas frakcijas deputāti," - norāda Liepiņa.

Turklāt viņā uzskata, ka no advokātu ētikas viedokļa Gobzemam nevajadzēja iet uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un "jāsniedz kaut kādas liecības par savu bijušo klientu". Savu viedokli par šo apstākli pauda KPV LV deputāts Didzis Šmits.

"Es tikai varu pateikt to, ka es tā nedarītu. Vai nedarītu šajā brīdī. Ja man būtu kādi fakti par nelikumībām tad tas ir jādara tajā brīdī nevis post factum. Manuprāt," - norādīja Šmits.

Deputāte Iveta Benhena-Bēkena piebilst: "Skatoties no morāles un ētikas tas nav atbalstāms nekādā mirklī. Un es neatbalstu ne atsevišķus Artusa Kaimiņa izgājienus, ne arī Alda Gobzema izgājienus."

"Klienta noslēpums ir advokatūrā likumā nostiprināts. Būtībā ir arī kriminālatbildība par tādas informācijas, kas ir aizsargāta ar likumu, izpaušanu,"-  atgādināja deputāts Aldis Blumbergs.

Pats Gobzems nenoliedz to, ka bijis Kaimiņa advokāts, taču piedāvā vienkārši noticēt viņam, ka nekādu advokāta noslēpumu viņš neesot izpaudis.

Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
Nepareizi balsoja: Gobzems atcelts no amata Saeimas komisijā

"Es esmu sniedzis ziņas, par jautājumiem, ko man uzdeva, bet ne par savu profesionālo darbību," - paskaidroja Gobzems.

Artuss Kaimiņš uzskata Gobzema soli par nožēlas cienīgu, kaut arī saprotamu, šo cilvēku, viņa motivāciju un mērķus raksturojošu.

"No vienas puses tas ir nožēlojami. No otras puses tas ir pašsaprotami. Tas raksturo ļoti spēcīgi šo cilvēku. Tas raksturo viņa motivāciju, viņa mērķus, izvēles. Šim cilvēkam ir apbrīnojams talants mainīt savas domas. Minūtē pat divas reizes. Man tas neliekas normāli, ka cilvēks var uzkāpt uz galvenās tribīnes un izteikt kādus apgalvojumus, kas… Tā ir pataloģiska melošana," - saka Kaimiņš.

Sašķelšanās turpinās

Linda Liepiņa paziņoja, ka vairs nevēlas detalizēti izteikties nedz par Kaimiņu, nedz par Gobzemu.

"Un tas nav tāpēc, ka man nav sava viedokļa. Mans viedoklis būtu ļoti skarbs par abiem. Bet es šobrīd ļoti vienkārši partijas interesēs neizteikšos neko vairāk. Es izvēlēšos pozīciju – paklusēt," - paziņoja Liepiņa.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Liepiņa: garantēju, ka mani atcels no komisijas vadītājas amata

Deputāte piekrita, ka šobrīd nedz Kaimiņam, nedz Gobzemam nebūtu jāuztic partijas vadošie amati.

Pagājušajā nedēļā KPV LV frakcija lēma, ko darīt ar pieciem locekļiem, kuri balsoja pret Kariņa valdību un tās KPV LV ministriem. Kaimiņš un Blumbergs, kuri piedāvāja izveidot atsevišķu Saeimas frakcijas daļu un izolēt to no lēmumu pieņemšanas daļas, izrādījās mazākumā.

Un lūk Kaimiņa un Gobzema kaujai iestājas turpinājums. Partijas vadība saņēmusi vairākus iesniegumus, to vidū arī no Kaimiņa, ar prasību izslēgt bijušo premjera kandidātu Gobzemu no partijas. Valdes sēdē 4. februārī valde izdeva rīkojumu izslēgt Gobzemu no partijas.

Ziņu lente
0