Drīz vien saldie dzērieni varētu kļūt par dārgu prieku

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasПродукция завода Coca-Cola HBC
Продукция завода Coca-Cola HBC  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāti meklē iespējas samazināt saldo bezalkoholisko dzērienu patēriņu iedzīvotāju vidū. Viens no variantiem – palielināt akcīzi. Tātad augs arī šo dzērienu cenas.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Saeima otrajā lasījumā apstiprinājusi Akcīzes nodokļa grozījumus, kuri paredz nodokļa palielināšanu saldajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, vēsta Rus.lsm.lv.

Подростки с банкой Кока-Колы - Sputnik Latvija
Coca-Cola vairs nepārdos dzērienus ar cukuru skolās Baltijas valstīs

Patlaban uz visiem saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem attiecināta vienota nodokļa likme – 7,4 eiro par 100 litriem dzēriena.

Ja grozījumi tiks pieņemti, likme mainīsies atbilstoši cukura saturam dzērienā.

Jaunie grozījumi paredz, ka dzērieniem, kuru saturā ir 5 g cukura uz 100 ml, saglabāsies līdzšinējais akcīzes nodoklis, 5-8 g cukura – 10 eiro, 8 g un vairāk – 30 eiro.

Piemēram, 0,5 l pudele Coca Cola (cukura saturs 10,6 g uz 100 ml) patlaban maksā 0,69 eiro, bet pēc grozījumu pieņemšanas tās cena pieaugs par 11 centiem, tātad tā maksās 0,80 eiro.

Savukārt Fanta, kurā cukura saturs nepārsniedz 6,5 g uz 100 ml, cena pieaugs par vienu centu. Pie tam aukstās tējas Nestea cena nemainīsies, jo cukura saturs dzērienā nepārsniedz 4,6 g uz 100 ml.

Grozījumu mērķis – samazināt saldināto bezalkoholisko dzērienu patēriņu. Tieši neveselīgs uzturs, kurā ir liels cukura, sāls un piesātināto tauku saturs, ir viens no hronisko slimību rašanās riska faktoriem.

Lai likums stātos spēkā, deputātiem tas jāatbalsta trešajā lasījumā.

Cukurs - Sputnik Latvija
Zinātnieki pastāstīja par cukura kaitīgo ietekmi uz veselību

Iepriekš vēstīts, ka viens no lielākajiem atspirdzinošo dzērienu pārdevējiem Baltijas valstīs – Coca-Cola Hellenic Bottling Company vairs nepārdod dzērienus ar cukuru vidusskolās, piedaloties kampaņā, kuras mērķis ir cīnīties pret pievienotā cukura pārliecīgu patēriņu bērnu vidū.

Šogad kompānija plāno sākt gāzēto dzērienu pārdošanu ar pazeminātu cukura saturu vai pat bez tā.

2006. gadā Coca-Cola HBC ieviesa ierobežojumus atspirdzinošo dzērienu pārdošanai ar pievienotu cukuru (to starpā ir arī aukstā tēja) pamatskolās, bet 2018. gadā, saskaņā ar Eiropas Bezalkoholisko dzērienu ražotāju asociācijas UNESDA ieteikumiem, attiecinās šo ierobežojumu arī uz vidusskolām.

Ziņu lente
0