ANO institūts izsludinājis augstāko kodolkara draudu līmeni

© Pixabay / WikiImagesВзрыв ядерной бомбы
Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO ekspertu iestāde uzskata, ka militārais konflikts ar kodolieroču izmantošanu pasaulei draud vairāk nekā jebkad.

RĪGA, 24. maijs – Sputnik. Kopš Otrā pasaules kara laikiem jaunas plašas karadarbības draudi ar kodolieroču izmantošanu, sasnieguši augstāko līmeni, informēja Renata Dvana, ANO Atbruņošanās problēmu pētījumu institūta vadītāja, vēsta Sputnik Igaunija.

Pēc viņas sacītā, šobrīd visas kodola lielvalstis aktīvi strādā ar mērķi atjaunot masveida iznīcināšanas ieroču arsenālus.

Uz šo fona, uzsvēra ANO kompetentā eksperte, vienošanās par stratēģisko bruņojumu ierobežošanu "tiek iedragātas", savukārt robeža starp agresiju un aizsardzību zūd līdz ar jaunāko tehnoloģiju izmantošanu.

Renata Dvana aicināja apzināties to, ka "kodolkonflikta risks šobrīd ir īpaši augsts".

Часы судного дня - Sputnik Latvija
Pastardienas pulkstenis rāda divas minūtes līdz kodolkara pusnaktij

"Savukārt kodolieroču pielietošanas risks manis iepriekš minēto faktoru dēļ ir augstāks, nekā jebkad kopš Otrā pasaules kara laikiem," ANO ekspertes vārdus no komentāra izdevumam The Independent citēja InoTV.

Patlaban Līgums par kodolieroču aizliegšanu ir ratificēts 23 pasaules valstīs. Pret vienošanos uzstājās ASV, Krievija un citas valstis, kuru rīcībā ir kodolieroču arsenāls.

Vienlaikus Vašingtonas un Maskavas domstarpību galvenais temats ir jautājums par kodollādiņu piegādes līdzekļiem. Situācija globālās drošības jomā sākusi pasliktināties pēc ASV lēmuma vienpusējā kārtā izstāties no Līguma ar Krieviju par vidēja un mazāka darbības rādiusa raķešu ierobežošanu (INF).

Kā jau iepriekš stāstīts, 2019. gada 1. februārī ASV varasiestādes oficiāli paziņoja par savu INF līgumā iekļauto saistību izpildes apturēšanu. Maskava atbildēja simetriski – 2. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins sanāksmē ar Krievijas ārlietu un aizsardzības ministriem uzdeva apturēt Krievijas dalību līgumā.

Tāpat Virspavēlnieks pieprasīja ministriem neiniciēt nekādas pārrunas ar ASV atbruņošanās jautājumā.

Pēc mēneša, 4. martā, valsts vadītājs sanāksmē pieņemtos lēmumu nostiprināja ar savu dekrētu. Dokuments nosaka, ka Krievijas atbildes pasākumi paliks spēkā "līdz Amerikas Savienoto Valstu pašu pieļauto iepriekš minētā Līguma saistību pārkāpumu novēršanai vai līdz tā darbības beigām".

Ziņu lente
0