Politika

Valsts drošības dienests neatrada ārvalstu ietekmi EP vēlēšanās Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovЕвропейский парламент
Европейский парламент - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Specdienestā atgādināja, kur jāvēršas ar informāciju par pārkāpumiem gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Valsts drošības dienests (VDD) neatrada faktus, ka citas valstis cenšas tiešā veidā ietekmēt Eiropas Parlamenta vēlēšanu norisi Latvija, vēsta specdienesta mājaslapa.

Šobrīd Valsts drošības dienests pastiprinātā režīmā veic iespējamo risku identifikāciju un novēršanu, lai Latvijā notiktu brīvas demokrātiskas Eiropas Parlamenta vēlēšanas. VDD kompetencē ietilpst gan iekšējie, gan ārējie draudi.

Флаги Латвии и ЕС - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: Latvijas valsts CVK personā traucē Eiropas Parlamenta vēlēšanu norisei

Pagaidām dienests nav saņēmis ziņas par tiešiem sistemātiskiem ārvalstu mēģinājumiem ietekmēt vēlēšanu norisi. Nav nedz informācijas par vēlētāju balsu pirkšanu, nedz paziņojumu par šādu ziņu sagatavošanu.

Vienlaikus VDD turpina pārbaudi sakarā ar neveiksmīgu paziņojumu izsūtīšanu vēlētājiem. Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, daudzi Latvijas iedzīvotāji joprojām nav saņēmuši paziņojumus par to, kurā vēlēšanu iecirknī viņi var nobalsot.

Kur jāziņo par pārkāpumiem

Specdienests atgādina, ka personām, kuras apzināti traucē pilsoņiem brīvi īstenot savas balsstiesības un tikt ievēlētiem, draud kriminālatbildība. Aizliegts ierobežot balsošanu ar vardarbību, mānīšanu, draudiem, uzpirkšanu un citos veidos. Kriminālatbildība ir paredzēta arī amatpersonām un vēlēšanu komisijas locekļiem, kuri apzināti pārkāpj balsojuma noslēpumu vai nepareizi skaita balsis.

"Tāpēc aicinām Latvijas iedzīvotājus informēt VDD par gadījumiem, kad personai ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli un nemateriāli labumi par viņas balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle," raksta VDD.

Specdienestā var vērsties arī gadījumos, kad pastāv aizdomas par pretlikumīgām darbībām, kas skar vēlēšanu norisi, piemēram, par mahinācijām balsu skaitīšanā par labu kādam no kandidātiem.

Ja jūs nolēmāt vērsties VDD, jums ir maksimāli jāpiefiksē visas notikušā detaļas, iespējas gadījumā jānofotografē vai jānofilmē, jāieraksta audioierakstā. Specdienestā garantē avotu konfidencialitāti.

Informāciju iespējams nodot pa tālruni 67 208 964 vai pa e-pastu dd@vdd.gov.lv.

Priekšvēlēšanu aģitāciju kontrolē Valsts un pašvaldību policija. Tāpēc par pārkāpumiem šajā jomā, piemēram, par bukletiem, kuri tiek izplatīti vēlēšanu dienā, vai aģitāciju pie iecirkņiem jāziņo Valsts policijai pa tālruni 110 vai arī pašvaldības policijai.

Молодежь с флажками Латвии и ЕС - Sputnik Latvija
Iepriekš – ērtāk: pagūstiet nobalsot tuvākajā iecirknī

"Atgādinām, ka aģitācija ir aizliegta ne tikai pašā vēlēšanu dienā, bet arī dienu pirms vēlēšanām," uzsvēra Valsts drošības dienestā.

Ja jūsu rīcībā nonākusi informācija par priekšvēlēšanu aģitācijas finansēšanas ierobežojumu neievērošanu, jāvēršas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā pa tālruni 67 356 161 vai mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB".

Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā notiks 25. maijā. 22. maijā sākās priekšlaicīgā balsošana – atlikušajās divās dienās vēlēšanu iecirkņi strādā dažas stundas dienā, turklāt priekšlaicīgi iespējams nobalsot jebkurā iecirknī, nevis tajā, kurā ir reģistrēts vēlētājs.

Ziņu lente
0