Sistēmas kļūdas vēlēšanu iecirkņos: cilvēki nevar nobalsot

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Латвии началось голосование на выборах в Европарламент
В Латвии началось голосование на выборах в Европарламент - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien sistēmas kļūdas dēļ nobalsot var tikai savā vēlēšanu iecirknī.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Sistēmas kļūdas dēļ šorīt vēlētāji, kuri bija ieradušies vēlēšanu iecirkņos, kuros nav reģistrēti, nevarēja nobalsot priekšlaicīgi Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Kļūda sistēmā ilgst vairāk nekā 25 minūtes. Situācija bija vērojama, tostarp, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā un Rīgas Avotu pamatskolā.

​"Informējam, ka šobrīd nav iespējams nobalsot citā iecirknī, jo tiešsaistes datu apmaiņas sistēma nedarbojas. Lūdzam šobrīd vēlētājus doties balsot uz savu iecirkni. Informēsim par turpmāko," paziņoja vēlēšanu komisija savā Twitter.

Флаги Латвии и ЕС - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: Latvijas valsts CVK personā traucē Eiropas Parlamenta vēlēšanu norisei

Priekšlaicīgais balsojums 23. maijā jau ir beidzies – šodien vēlēšanu iecirkņos varēja ierasties no plkst. 9:00 līdz 12:00, savukārt rīt, 24. maijā, priekšlaicīgā balsošana notiks no plkst. 10:00 līdz 16:00.

Vakar, 22. maijā, vēlētāju skaits bijis pietiekami liels, dažviet rindā nācies gaidīt vairāk nekā 20 minūtes.

Vēlēšanu rīkošana Latvijā notiek ar skandālu – daudzi vēlētāji nesaņēma vēstules ar informāciju par to, kurā vēlēšanu iecirknī viņi varēs nobalsot. IeM vadītājs Sandis Ģirģens šajā sakarā apsūdz uzņēmumu Reller, kurš uzvarēja konkursā par vēstuļu piegādi, bet politiskie oponenti – pašu Ģirģenu.

Bijusī CVK locekle, juriste Elizabete Krivcova uzskata, ka šādos apstākļos vēlēšanas nevar nosaukt par visaptverošām un vienlīdzīgām.

"Kas ir tie tumšie spēki, kas liek šķēršļus vēlēšanām? Priekšlaicīgās balsošanas sistēma faktiski nestrādā. CVK iesaka doties vēlēt balsošanas dienā, 25. maijā, savā iecirknī. Taču puse valsts nesaņēma vēstuli ar informāciju par savu iecirkni un nezina, kur ir jāiet. Reāli nobalsot var tikai ļoti motivēti vēlētāji, kuri labi orientējas Internetā – viņi atradīs savu iecirkni un atturēsies no bezjēdzīgas došanās uz nestrādājošiem iecirkņiem. Tādējādi daļa vēlētāju reāli ir nošķirta no dalības vēlēšanās.

Kā juriste un bijusī CVK locekle uzskatu, ka šādos apstākļos vēlēšanas nevar nosaukt par visaptverošām un vienlīdzīgām," uzrakstīja viņa savā Facebook lapā.

Viens no priekšlaicīgā balsojuma šajās vēlēšanās – notestēt pirms nākošajām parlamenta vēlēšanām, kā iecirkņi strādā viens ar otru, paziņoja LTV intervijā Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Ziņu lente
0