Ilze Viņķele tur aizdomās par korupciju Andas Čakšas bijušo vīru

© Sputnik / Sergey MelkonovУ здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии "За правовую Латвию!"
У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Andas Čakšas vadībā Veselības ministrija iegādājās no viņas bijušā vīra elektroniskos pakalpojumus par vairāk nekā pusmiljonu eiro, apgalvo Ilze Viņķele.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Veselības ministre Ilze Viņķele āca klajā ar paziņojumu, ka veselības aprūpes sistēmas ieviešanai, kas sadalītu medicīniskos pakalpojumus divos grozos, tika negodprātīgi iztērēti 600 tūkstoši eiro, kurus saņēma Andas Čakšas bijušā vīra uzņēmums, informēja TV3 televīzijas kanāla Nekā personīga raidījumā.

Pagājušajā nedēļā Viņķele informēja, ka divos Veselības ministrijas iepirkumos, tai skaitā IT pakalpojumu datu bāžu divu veselības aprūpes pakalpojumu grozu izstrādei, ir vērojamas "politiskās ietekmes" un krāpšanas pazīmes.

Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
NYT: ASV pieprasa apņēmīgas reformas no Latvijas

Tagad kļuvušas zināmas detaļas. Lai sadalītu Latvijas iedzīvotājus divās grupās, proti, nodokļu maksātājos un nemaksātājos, no valsts budžeta neparedzētiem izdevumiem tika piešķirti divi miljoni eiro.

Pagājušā gada nogalē Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests iegādājās Analytica ražoto Owitech programmatūru. Tāpat tika apmaksātas konsultācijas par tās ieviešanu un aizsardzību pret kiberuzbrukumiem par kopējo summu 480 tūkstoši eiro. Lai gan programmatūru varēja iegādāties arī no citām firmām, uzstādīšanu un apkalpošanu piedāvā tikai Analytica, norāda raidījumā.

Lielākais Analytica īpašnieks Juris Pūce un Anda Čakša savulaik bija precējušies. Pēdējos gados Pūce bieži apmeklēja ministriju, taču Čaka nav informējusi par darījumiem ar bijušo vīru.

Saskaņā ar Nekā personīga informāciju, ministrija uzsākusi aktīvāk iepirkt šī uzņēmuma pakalpojumus pēc Čakšas stāšanās amatā 2017. gada beigās. Tad uzņēmumu piesaistīja kļūdu labošanai e-veselības sistēmā.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Latvijas prezidenta kandidāts: latviešu nācijas pastāvēšana nav pašsaprotama

Pēdējo pusotru gadu laikā ministrija un Veselības dienests iegādājies preces par 3,4 miljoniem eiro. Gandrīz trešdaļa no šīs summas tika iztērētā Owitech licencēm un pakalpojumiem.

Pieaicinātie eksperti uzskata, ka daļa no iegādātās programmatūras pat neeksistē, bet citā daļā pārdota citas firmas programma, kas tirgū ir daudz lētāka.

Viņķele paziņoja, ka pastāv ne tikai aizdomas krāpšanā, bet arī viennozīmīgi negodīga konkurence. Sākta pārbaude. Ja pārkāpumi tiks pierādīti, Viņķele sola vērsties policijā.

Čakša no savas puses paziņoja, ka ir grūti atbildēt, vai Pūces uzņēmums bijis starp tiem, kuri realizējuši ministrijas projektus, jo tādu kompāniju bija daudz.

Ziņu lente
0