Vācu žurnālists paziņojis, ka Vācijas un ASV draudzība ir sagrauta

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Otrdien ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pēkšņi atcēla vizīti Vācijā dažas stundas pirms tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

RĪGA, 8. maijs – Sputnik. Otrdien ASV valsts sekretāra Maika Pompeo negaidītais lēmums atcelt vizīti Vācijā apliecina, ka abu valstu draudzība ir saplosīta. Pie tāda secinājuma rakstā izdevumā Suddeutsche Zeitung nonācis žurnālists Daniels Breslers.

Otrdien ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pēkšņi atcēla vizīti Vācijā dažas stundas pirms tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un ārlietu ministru Haiko Māsu. Tās vietā viņš apmeklēja Bagdādi, vēsta RIA Novosti.

Дональд Трамп и Ангела Меркель  - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Nepieņemama attiecību saasināšanās". Vāciešu pretenzijas pret ASV pieaug

"Diplomātijas pasaulē ir nepieklājība," raksta Breslers. Taču līdztekus pastāv arī "nekaunība", uzskata žurnālists, un ilustrē savu viedokli ar Pompeo lēmumu.

"Tā vai citādi, taču mazliet vairāk kā divus gadus pēc Donalda Trampa stāšanās amatā daudzas lietas, kas vēl nesen tika raksturotas kā vācu un amerikāņu draudzība, ir sadauzītas gabalos," konstatēja žurnālists un piebilda, ka līdz šim nav saprotams, kas ASV valsts sekretāram šķitis svarīgāks nekā īsā vizīte Berlīnē.

Pie tam Breslers uzskata, ka Vašingtonas ārpolitika Trampa prezidentūras laikā ir savā ziņā prognozējama. Pēc viņa domām, tās pamatā ir princips: savas intereses jāpanāk nevis ar "gudras" diplomātijas palīdzību, bet gan pateicoties rupjai, valdonīgai politikai, pat strīdos ar sabiedrotajiem.

"Daudzos gadījumos ASV vairs nav sabiedrotās, bet gan nedraugs, pret ko nepieciešams veidot alianses," ir pārliecināts autors.

Уборка пшеницы - Sputnik Latvija
National Interest: Krievija uzvarējusi sankciju karā

Vienlaikus žurnālists pauda cerību, ka pēc Trampa aiziešanas Savienotās Valstis no jauna kļūs par Vācijas partneri un biedru.

"Taču nekad tās vairs nebūs garants, uz kuru tik ilgi paļāvās vācieši," konstatēja Breslers.

Iepriekš Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss ziņoja par strukturālām izmaiņām Eiropas un ASV attiecībās, kas negatīvi ietekmē divpusējos sakarus. Viņš kritiski atsaucās par Vašingtonas ārējo tirdzniecības politiku un atzīmēja, ka Ķīnas un ASV tirdzniecības karš apdraud Vāciju, bet amerikāņu centieni ietekmēt ES enerģētisko tirgu, vēršot sankcijas pret Krieviju, ir nepieņemamas.

Ziņu lente
0