National Interest: Krievija uzvarējusi sankciju karā

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasУборка пшеницы
Уборка пшеницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sankcijas dāvāja Krievijai iespēju atjaunot izkropļoto pārtikas rūpniecību. Daudzi investori, kuri līdz šim neizrādīja nekādu interesi par lauksaimniecību, pēkšņi ieinteresējās par to, stāsta Virdžīnijas sadraudzības universitātes profesore.

RĪGA, 16. marts – Sputnik. Politoloģijas profesore no Virdžīnijas sadraudzības universitātes ASV Džūdija Tviga rakstā National interest paziņojusi, ka Krievija izcīna uzvaru sankciju karā.

Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gāzes sankcija palīdzēs Krievijai izveidot progresīvāko nozari no nulles

Viņa atgādināja, ka sankcijām, ko ASV un ES ieviesa 2014. gadā, vajadzēja sodīt Krieviju par it kā "agresīvām darbībām" pret Ukrainu, taču tās devušas valstij lielu labumu un stimulējušas ekonomikas izaugsmi. Kā piemēru Tviga minēja lauksaimniecības nozari Krievijā, kas pārvarējusi stagnāciju, pateicoties ierobežojošajiem pasākumiem.

Profesore konstatēja, ka Maskavai ierobežota piekļuve kapitālu tirgiem un lētiem kredītiem, aizliegts dubultas nozīmes preču imports un novatorisku tehnoloģiju piegāde. Pie tam Krievija ieviesa kontrsankcijas un aizliedza pārtikas produktu importu no ES un ASV. Rezultātā embargo kļuvis par "dāvanu" Krievijas lauksaimniecībā, viņa apliecināja.

"Sankcijas dāvāja Krievijai iespēju atjaunot izkropļoto pārtikas rūpniecību. Daudzi investori, kuri līdz šim neizrādīja nekādu interesi par lauksaimniecību, pēkšņi ieinteresējās par to," – profesores teikto citēja RIA Novosti.

Pie tam kontrsankciju efekts bija tāds, ka "daži, tikai daļēji ar lauksaimniecību saistītu Krievijas ekonomikas nozaru pārstāvji arī lūdza attiecināt uz viņiem sankcijas". Piemēram, Tviga pieminēja šokolādes ražotājus, kuri ieteica pagarināt ierobežojumus Eiropas produkcijas ievešanai, lai konkurētu ar ražotājiem no Vācijas, Francijas un Beļģijas un pārdotu savu produkciju šajās valstīs.

Profesore piebilda arī to, ka graudu ražošanas apjomi Krievijā jau divkārt pārsniedz tās patēriņa apjomu, un tā kļuvusi par galveno piegādātāju pasaules tirgū. Tāpat uzņēmumi Krievijā pilnā apmērā nodrošina valsti ar vistas un cūkgaļu, lai arī agrāk tas viss tika importēts kolosālā daudzumā.

Красная площадь  - Sputnik Latvija
Maskavā nosaukta valsts, kura pirmā atcels sankcijas pret Krieviju

Profesore atzīmēja arī to, ka nesen ASV noteiktās nodevas dažādu preču importam liek daudzām valstīm meklēt citus noieta un iepirkuma tirgus. Kā piemēru viņa minēja Ķīnu, kas ātri kļūst par noieta tirgu sojas pupiņām un saulespuķēm no Krievijas, tādējādi aizvietojot amerikāņu produkciju.

Noslēgumā Tviga uzsvēra, ka Krievijai ir milzīga teritorija un vairāk nekā 200 miljoni hektāru neizmantotas zemes, tās lauksaimniecība aktīvi attīstīsies un dāvās impulsu citu nozaru attīstībai. Šī iemesla dēļ, pēc viņas domām, ASV un Eiropai vajadzētu aptvert, ka ierobežojošie pasākumi Krievijai nes tikai labumu un sankciju karā ar Rietumiem Krievija ir "vairākus soļus priekšā".

Ziņu lente
0