Valsts nekad nebūs pabeigta: Vējonis apsveic svētkos

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаги Латвии
Флаги Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
1920.gada 1.maijā notika Satversmes sapulces pirmā sēde, 2004.gada 1.maijā Latvija iestājās ES. Prezidents Raimonds Vējonis publicēja apsveikumu svētkos.

RĪGA, 1. maijs — Sputnik. 1.maijā Latvijā svin Satversmes sapulces 99. gadskārtu. Tāpat 1.maijs ir diena, kad valsts iestājusies ES. Valsts prezidents Raimonds Vējonis par godu svētkiem publicēja apsveikumu, kurā paziņoja, ka "valsts nekad nebūs pabeigta".

Vējonis pauda pārliecību, ka ikvienam ir jāaizsargā valsts, jārūpējas par kopējo labumu, jābūt pilsoniski atbildīgiem, lai neatkarīgā Latvija varētu pastāvēt un plaukt.

Девочки в школе - Sputnik Latvija
Mamma, tētis, skolotājs un prezidents: Latvijas skolēni izvēlējušies līderus

"Esmu pārliecināts, ka 1. maijs mums vienmēr būs atgādinājums par atbildīgiem lēmumiem, ko esam varējuši pieņemt un īstenot, un iedrošinājums nepieciešamiem lēmumiem, kas Latvijas nākotnē vēl būs jāpieņem.

Valsts nekad nebūs pabeigta. Mēs katrs bieži redzam arvien jaunas iespējas Latvijas attīstībai un izaugsmei. Tikai mēs paši esam atbildīgi par mūsu Latviju, jo Latvija būs tāda, kādu mēs paši ar saviem lēmumiem un darbiem veidosim," – teikts apsveikumā prezidenta vietnē.

Satversmes sapulce tika ievēlēta 1920.gada 17.-18.aprīlī vēlēšanās, kurās varēja piedalīties visi Latvijas pilsoņi, kas sasnieguši 21 gada vecumu. Satversmes sapulces pirmajā sēdē 1920.gada 1.maijā tika ievēlēts tās priekšsēdētājs – Jānis Čakste, kurš vēlāk ieņēma Latvijas prezidenta posteni.

2008. gada 18. novembris. Gigantiska Lielvārdes josta Rīgā - Sputnik Latvija
Latvijas galvenie svētki dažādās gadskārtās: skaisti vārdi un labi nodomi

Satversmes sapulces uzdevums bija valsts pamatlikuma izstrāde. Darbs turpinājās gandrīz divus gadus – līdz 1922. gadam. Satversmes sapulces ietvaros strādāja 21 pastāvīgā komisija. Notikušas 213 sēdes, pieņemti 205 likumi un 291 noteikums ar likuma spēku.

Līdz ar 1. Saeimas sasaukumu 1922. gada rudenī Satversmes sapulce pārtrauca pastāvēšanu.

2004.gada 1.maijā Latvija līdz ar deviņām citām valstīm – Igauniju, Lietuvu, Poliju, Slovākiju, Čehiju, Ungāriju, Slovēniju, Maltu un Kipru iestājās Eiropas Savienībā. 1.maijā svinīgā ceremonijā Īrijas galvaspilsētā Dublinā 25 valstu – ES jauno un veco dalībvalstu – vadītāju klātbūtnē tika pacelti 10 jauno ES dalībvalstu karogi. Tātad 2019. gadā aprit 15 gadi kopš  Latvija kļuvusi par Eiropas Savienības dalībvalsti.

Ziņu lente
0