Mamma, tētis, skolotājs un prezidents: Latvijas skolēni izvēlējušies līderus

© Sputnik / Roberts VicupsДевочки в школе
Девочки в школе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas skolēniem pajautāja, kādus cilvēkus viņi uzskata par saviem līderiem un kur viņiem palīdz apgūt līderu iemaņas.

RĪGA, 26. aprīlis – Sputnik. Pētījumu centrs SKDS kopā ar kompāniju Tele2 pajautāja Latvijas skolēniem, kurus cilvēkus viņi uzskata par saviem līderiem, vēsta Mixnews.lv.

Noskaidrojās, ka lielākā daļa bērnu par saviem līderiem uzskata mammu un tēti, turklāt mammu izvēlējās 65% aptaujāto skolēnu, savukārt tēti – 59%. Vēl 44% bērnu pateica, ka par līderi uzskata skolotāju, 34% nosauca sportistu vārdus, savukārt 31% aptaujāto skolēnu par līderi uzskata Latvijas prezidentu.

Vēstures personības kā savus līderus izskata 27% Latvijas skolēnu, 25% par līderi uzskata draugu vai draudzeni, savukārt 23% – kādu no saviem radiem, taču ne mammu un ne tēti.

Будущие первоклассники с ранцами - Sputnik Latvija
Valdība piešķīrusi katram skolēnam 7 eiro teātru un muzeju apmeklēšanai

Interesanti, ka vairums bērnu – 83% – uzskata, ka līdera iemaņas viņiem tiek mācītas skolā. Taču gandrīz puse aptaujāto vecāku tā nedomā. 49% pieaugušo respondentu atbildēja, ka skola neaudzina bērnos līdera rakstura īpašības.

Taču ne mazāk kā 69% bērnu uzskata sevi par līderiem ārpus skolas aktivitātēs, 43% - par līderiem sportā un 42% - skolā. Turklāt, visbiežāk par līderiem sevi dēvē skolēni vecumā no 15 līdz 18 gadiem, kuri aktīvi piedalās ārpus skolas dzīvē. Meitenes uzskata sevi par veiksmīgākām mācībās, bet zēni – sportā.

Jāatzīmē, ka, neraugoties uz to, ka trešdaļa bērnu par līderi nosauca Latvijas prezidentu, kurš šobrīd ir Raimonds Vējonis, pieaugušie šo personību valsts vadītāja kārtā vairs nevēlas redzēt.

Kā liecina Kantar TNS aptauja veiktā 2018. gada beigās, 61% Latvijas iedzīvotāju vēlētos, lai prezidenta posteni ieņemtu kāds cits.

Pats Vējonis 2017. gadā aicināja Saeimu sniegt pilsoņiem tiesības pašiem vēlēt valsts vadītāju. Taču iniciatīva par Latvijas prezidenta tautas vēlēšanām neguva nepieciešamo Saeimas atbalstu.

Ziņu lente
0