Lietuva atsakās no SDG bunkurētājkuģa nomas: Klaipedos nafta trūkst naudas

© NauticorБункеровочное судно "Кайрос"
Бункеровочное судно Кайрос - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klaipēdas SDG termināļa nestie ienākumi 2019.gada pirmajā ceturksnī ir pieauguši, taču refazifikācijas apjoms ir krities, tāpat kā Klaipedos nafta peļņa.

RĪGA, 1. maijs — Sputnik. Valsts kontrolētā Lietuvas uzņēmuma Klaipedos nafta tīrā peļņa šī gada pirmajā ceturksnī kritusies gandrīz par 60% salīdzinājumā ar šo periodu pērn, "ņemot vērā nelabvēlīgus un no kompānijas neatkarīgus apstākļus". Klaipedos nafta nolēmusi atteikties no dalības kompānijā Blue LNG, kas nomā un pārvalda lielāko SDG bunkurētājkuģi pasaulē – Kairos.

Uzņēmuma ienākumi

Klaipedos nafta ir naftas produktu un sašķidrinātās dabasgāzes termināļu operators. 2019. gada pirmajā ceturksnī tas nopelnījis 2,8 milj. eiro – par 58,8% mazāk nekā šajā periodā pērn, vēsta Klaipedos nafta vietne.

Šī gada pirmajā ceturknsī pārkraušanas apjomi Klaipēdas naftas terminālī un "Subačus" naftas terminālī sastniedza 1,54 milj. tonnu naftas produktu. Apjomi kritušies pēc naftas produktu plūsmas samazinašanās no naftas pārstrādes rūpnīcas Orlen Lietuva un tumšo naftas produktu tranzīta kravu apjoma samazināšanās.

Танкер Coral Favia - Sputnik Latvija
Kamēr vēl nav aizlieguši: Lietuvas uzņēmums Achema palielina gāzes iepirkumus Krievijā

"Ņemot vērā nelabvēlīgu un no kompānijas tieši neatkarīgu apstākļu sakritību, pirmajā ceturksnī mēs fiksējām iekraušanas apjomu samazināšanos mūsu naftas termināļos," paskaidroja Klaipedos nafta ģenerāldirektors Mindaugs Jusis.

Šogad SDG terminālis uzņēmis vienu lielu gāzes kuģi un sešus mazā tilpuma SDG kuģus. Kopumā regazificēti un pārkrauti 0,74 milj. megavatu gāzes (pērn – 1,10 milj. MWh). Sakarā ar SDG glabātavas kuģa ieplānoto tehnisko apskati terminālis nedarbojās februārī un martā.

Pirmajā ceturksnī SDG termināļa ienākumi sastādīja 22,98 milj. eiro – par 36,9% vairāk nekā šajā periodā 2018. gadā. SDG termināļa ienākumus veido fiksētā daļa – 1/12 no SDG atkārtotas gazifikācijas vērtības par gada patēriņa jaudu (fiksētās daļas apmēru 2019.gadā apstiprināja Cenu un enerģētikas kontroles valsts komisija) un atkārtotas gazifikācijas vērtības mainīgā daļa par regazificētās gāzes apjomu.

Valstij pieder 72,32% Klaipedos nafta akciju, vēl 10,41% pieder koncernam Achemos grupe.

Akciju pārdošana

Klaipedos nafta nolēmusi pārdot 10% kompānijas Blue LNG akciju, kas nomā un pārvalda lielāko SDG bunkurētājkuģi pasaulē – Kairos. Akcijas tiek pārdotas citam kompānijas akcionārlam – Vācijas uzņēmumam Nauticor.

СПГ Klaipedos nafta - Sputnik Latvija
"Gazprom": Lietuvas metodes cīņā pret Krievijas gāzi – negodīga konkurence

Pēc darījuma Nauticor kļūs par vienīgo Blue LNG akcionāru. Akcijas pārdod Klaipedos nafta meitasuzņēmumus SGD logistika. Vienošanās stāsies spēkā 30.septembrī, vēsta Klaipedos nafta.

Kairos pirmo reizi ieradās Klaipēdas ostā šī gada janvārī un kopš tā laika ieradies tikai trīs reizes – janvārī un februārī.

Bunkurētājkuģis pieder Babcock International Group un Bernhard Schulte kopuzņēmumam Babcock Schulte Energy (BSE), to nomā Klaipedos nafta un Nauticor.

2015. gada novembrī Klaipedos nafta meitasuzņēmums SGD logistika līdz ar partneri Bomin Linde LNG (tagad – Nauticor) parakstīja līgumu par kopīgu darbu ar SDG bunkurētājkuģi. Tika nodibināta kompānija Blue LNG. Klaipedos nafta pieder 10% Blue LNG akciju, bet Nauticor – 90% akciju.

Ziņu lente
0