Igaunija sola kompensēt kaitējumu, ko pie Krievijas robežām nodarīs militārās mācības

© Foto : Estonian Defence ForcesУчения "Весенний шторм" в Эстонии
Учения Весенний шторм в Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Aizsardzības spēki sola uz sava rēķina saremontēt ceļus un novērst citu kaitējumu, kas radies mācību "Pavasara vētra" rezultātā.

RĪGA, 30. aprīlis — Sputnik. Vakar Igaunijā sākās mācības "Pavasara vētra". Aizsardzības spēki sola kompensēt kaitējumu, kas neizbēgami rodas lielu militāro manevru rezultātā, vēsta ERR.

Plašās mācības "Pavasara vētra" (Kevadtorm) ilgs trīs nedēļas – līdz 17. maijam. Manevros iesaistīti vairāk nekā deviņi tūkstoši kareivju no deviņām NATO valstīm (Igaunija, Beļģija, Lielbritānija, Vācija, Kanāda, Latvija, Lietuva, Polija, ASV uin Francija) un trim NATO partneriem (Ukraina, Gruzija, Somija).

Spānijas tanks Leopard 2E Latvijas simtgadei veltītajā parādē - Sputnik Latvija
Viedoklis
Iron Spread 2019: "Challenger" un "Leopard" Latvijā – rupja provokācija pret Krieviju

Manevros tiks izmantotas 200 bruņutehnikas vienības, ieskaitot tankus Challenger-2, Leclerc, bruņutransportierus, kājnieku mašīnas Warrior un pašgājējiekārtas AS90. No gaisa partnerus atbalstīs iznīcinātāji Eurofighter , triecienlidmašīnas Su-22, daudzfunkcionālie helikopteri AgustaWestland AW159 Wildcat un Pave Hawk, kā arī Boeing AH-64 Apache. Mācībās piedalīsies arī Igaunijas un sabiedroto JKS.

Galvenās darbības izvērsīsies Igaunijas ziemeļaustrumos, netālu no robežas ar Krieviju – Austrumviras un Rietumviras novados. Viens no "Pavasara vētras" uzdevumiem – dažādu vadības līmeņu sadarbības uzlabošana.

Igaunijas Aizsardzības spēki brīdināja vietējos iedzīvotājus, ka iespējams kaitējums ceļiem, mežiem un laukiem, kā arī solīja kompensēt tā novēršanu.

"Domājams, mazie ceļi cietīs. Tā notiek ik reizi, lai arī mēs cenšamies no tā izvairīties," pastāstīja Igaunijas AS komandieris Martins Herems.

Военные учения НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
Igauņiem ir pielēcis: viņi drīkst upurēties amerikāņu labā, nevis otrādi

Viņš paskaidroja, ka mācību laikā kaujas mašīnas var, piemēram, šķērsot nožogojumu, jo noteiktos iecirkņos nav iespējams nobraukt no ceļa un ne vienmēr ir saprotams, kur beidzas viens ceļa iecirknis un sākas nākamais.

Herems paziņoja, ka informācija par bojājumiem jāsniedz viņam personīgi.

"Ja mēs konstatējam bojājumus, mēs tos atzīmējam un vienmēr sazināmies ar īpašnieku. Pārsvarā cilvēki ir saprotoši un pieteikumi par zaudējumu kompensāciju kļūst aizvien godīgāki," – skaidroja Herems.

Atgādināsim, ka pazīstamākais ar privātipašuma robežu šķērsošanu saistītais incidents mācību "Pavasara vētra" laikā notika 2017.gadā – NATO kareivji iegāja Ohepalu ciema iedzīvotāja ipašumā. 56 gadus vecais vīrietis ar šāvienu padzina kareivjus. Lai arī cietušo nebija, tika ierosināta krimināllieta.

Ziņu lente
0