Pat nemēģināja atgriezties Krievijā: "Brīvais vilnis" aprēķinājis zaudējumus

© Sputnik / Sergey MelkonovРыбоперерабатывающий цех на предприятии Brīvais vilnis
Рыбоперерабатывающий цех на предприятии Brīvais vilnis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomiskā situācija NVS valstīs un aizliegums produkcijas piegādei Krievijā, kā arī lielā konkurence zivju konservu tirgū Eiropā un Amerikā sagādājusi zaudējumus uzņēmumam "Brīvais vilnis".

RĪGA, 30. aprīlis — Sputnik. Gada laikā zivju pārstrādes uzņēmumam "Brīvais vilnis" izdevies 2,9 reizes samazināt zaudējumus – no 1,122 milj. eiro līdz 386 238 eiro, vēsta Latvijas Avīze.

Arnolda Babra kompānijas apgrozījums pieaudzis par 10,2% - līdz 7,5 milj. eiro.

Рыбокомбинат За Родину в Калининградской области - Sputnik Latvija
Lauksaimniecības produkcijas kontroles speciālisti no Krievijas apmeklēs Igauniju

2018. gadā uzņēmumā saražoti 13,4 miljoni kārbu dažāda sortimenta zivju konservu, tostarp 5,2 miljoni kārbu šprotu. Kopumā uzņēmums gada laikā pārdevis 14,1 miljonu kārbu

Uzņēmuma vadība atzīmēja, ka tā darbības rezultātus pērn ietekmējusi ekonomiskā situācija NVS valstīs, piegādes aizliegums Krievijā un citi faktori, piemēram, lielā konkurkence zivju konservu tirgū Eiropā un Amerikā.

Iepriekš Arnolds Babris pastāstīja, ka "Brīvais vilnis" pat necenšas atgriezties Krievijas tirgū un saņemt atļauju produkcijas piegādēm, lai arī nesen pārdevis KF 30% produkcijas. Viņš norādīja, ka aizliegums izrādījies pārāk sāpīgs, kompānija zaudējusi naudu ne tikai tāpēc, ka zuda iespēja piegādāt produkciju pēc ierastās shēmas, bet arī tāpēc, ka citi uzņēmumi bija spiesti ķerties pie dempinga, lai izpārdotu Krievijas tirgus vajadzībām saražotos produkcijas apjomus.

Konservi pirms blanšēšanas - Sputnik Latvija
Agrāk eksportējām uz Krieviju: Latvijā izputējis kārtējais šprotu ražotājs

Babris uzsvēra, ka nozarē palikušie uzņēmumi četrus gadus strādājuši ar zaudējumiem un gaidījuši, kad "nomirs" firmas, kas laida klajā zemas kvalitātes produkciju un izmantoja nodokļu nemaksāšanas shēmas. Kad aizgāja šīs kompānijas, izlīdzinājās pieprasījuma un piedāvājuma proporcija, un tagad atlikušās kompānijas var justies ērti un pacelties pieņemamā rentalibilitātes līmenī. Babris paskaidroja, ka patlaban viņa uzņēmums piegādā šprotes Ukrainā, Moldovā, ASV, Izraēlā un Ķīnā.

2015. gada jūnija sākumā Krievijas lauksaimniecības preču kontroles iestāde Rosseļhoznadzor noteica aizliegumu zivju produkcijas piegādēm Krievijā no Latvijas un Igaunijas, ņemot vērā sistemātiskos pārkāpumus, ko resors konstatējis inspekciju gaitā, kā arī kancerogēnās vielas – benzopirēna saturu produkcijā.

2017. gada decembra vidū Rosseļhoznadzor deva atļauju šprotu piegādēm Krievijā SIA Karavela un DGM Shipping AS.

Ziņu lente
0