Viedoklis

VIP klases ekoloģiskie projekti

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс / Pāriet pie mediju bankasАкция противников загрязнения окружающей среды в Лондоне
Акция противников загрязнения окружающей среды в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā nedēļā Eiropas Parlaments Strasbūrā ar ovācijām sveica Grētas Tūnbergas, 16 gadus vecas zviedru skolnieces runu. Viņa kļuvusi slavena visā pasaulē ar to, ka "basto" skolu un aizbildinās ar cīņu pret klimata pārmaiņām.

Viņas, maigi izsakoties, divdomīgā darbība jau novedusi pie nominācijas Nobela miera prēmijai. Tagad skolnieci pieņem ANO ģenerālsekretārs, Romas pāvests, dažādu valstu politiķi. Pēc runas Eiropas Parlamentā viņa plāno uzrunāt Lielbritānijas likumdevējus un pievienoties kustībai "Dumpis pret izmiršanu" (Extinction Rebellion, jeb XR), kuras akcijas jau dažas dienas radījušas sadursmes ar policiju un arestus Londonā, portālā RIA Novosti stāsta Vladimirs Korņilovs.

Patlaban ekoloģisko aktīvistu kustībā patiešām sākusies renesanse. Par to liecina, piemēram, "zaļo" partiju panākumu vilnis nesenajās vēlēšanās Eiropā. Taču augošo akciju metodes un lozungi rada aizvien lielākas šaubas par dabas aizsargu kompetences līmeni, tātad – arī pat politiķu zināšanām, kuri viņus sveic ar ovācijām parlamentos.

Парогазовая теплоэлектростанция - Sputnik Latvija
Latvija ir ES absolūtais līderis pēc ekoloģisko nodokļu daļas budžetā

Piemēram, starp kustības XR daudzajām prasībām ir arī atteikšanās no aviopārlidojumiem. "Ekoloģiskie dumpinieki" uzskata, ka lidmašīnas jāizmanto tikai ārkārtas situācijās. Tiesa, šī prasība netraucēja "Oskara" laureātei Emmai Tompsonei pārvarēt lidmašīnāļ gandrīz 9000 kilometrus no Losandželosas uz Londonu, lai piedalītos mītiņā. Acīmredzot, ekoloģijas aizstāvji uzskata, ka viņu demonstrācijas pieder pie tiem ārkārtas gadījumiem, kas ļauj nospļauties par ekoloģiju.

Avīzes The Daily Telegraph aplēses liecina, ka lidmašīna, kurā lidoja Tompsone, izmeta atmosfērā aptuveni trīs tonnas ogļskābās gāzes. Pie tam aktrises aģentam neizdevās atsaukt atmiņā, vai viņa kaut reizi būtu piedalījusies kaut kādās praktiskās darbībās ar gaisa attīrīšanas mērķiem, piemēram, būtu stādījusi kokus. Taču, kad viņai pajautāja, vai viņa lidoja vismaz ekonomiskajā klasē, Tompsone sašutusi attrauca, ka esot "pārāk veca" tādiem eksperimentiem.

Starp citu, tā ir vēl viena šīs jaunās ekoloģiskās cīņas ēras īpatnība. Agrāk "zaļo" akcijas pārsvarā "kreisas", antikapitālistiskas, vērstas pret eliti, toties tagad tās kļūst aizvien elitārākas, "aplaizītas", tās pārstāv privileģētu aprindu ļaudis, kuri nav pieraduši pie ekonomiskās klases.

Pie tam nav nejauša sekojoša situācija: telekanāla Sky News raidījuma vadītājs Ādams Bultons, noklausījies gados jaunā ekodumpinieka Robina Bordmana, kustības XR līdera, izteikumus, secināja: "Jūs esat vienkārši saujiņa nekompetentu, pēc pašizpausmes alkstošu vidējās klases pārstāvju, kuri mēģina mūs mācīt, kā dzīvot." Jaunietis atbildēja ar dažām nesakarīgām frāzēm par to, kā Britānija cietīs badu, ja atkārtosies karsta vasara, un sašutis pameta studiju.

Извержение вулкана Агунг на острове Бали, Индонезия. 27.11.2017 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropieši nobijušies no zemes dzīļu svelmes. Ekologi krīt panikā

Grūti teikt, kas vairāk aizvainoja ekodumpinieku – vārds "nekompetence" vai viņa ieskaitīšana vidējā klasē. Pilnīgi iespējams, Bordmans uzskata sevi par augstāku nekā vidējā klase, jo vēl pavisam nesen viņš mācījās elitārā privātskolā par 17,5 tūkstošiem mārciņu gadā. Katrs vidējās klases pārstāvis to vis atļauties nevar, nerunājot jau par vienkāršajiem cilvēkiem.

Arī Grēta Tūnberga, kura plāno pievienoties XR mītiņiem, pieder pie Zviedrijas "zelta jaunatnes". Viņas māte, slavenā operdziedātāja Malena Ērnmane (reiz viņa pat pārstāvēja valsti Eirovīzijā), izmantoja meitas "bastošanas" akcijas, lai pareklamētu savu grāmatu. Pati Grēta ir zviedru reklāmas speciālista Ingmāra Renchoga PR projekts.

Protams, par meitenes kompetenci ekoloģijas jomā nevar būt ne runas, turklāt, jo vairāk nodarbību skolā viņa kavē it kā dabas aizsardzības dēļ, jo mazākas ir viņas izredzes kļūt par profesionāli jebkurā sfērā. Taču tas, šķiet, neuztrauc ne viņas vecākus, ne politiķus, kuri viņai jāaplaudē parlamentos, pat neskatoties uz jaunā "zaļo" elka nesakarīgajām runām.

Piemēram, Grētas runa Eiropas Parlamentā (rodas iespaids, ka to nav rakstījusi viņa pati) saturēja paniskas frāzes par "cilvēces izmiršanu". Vārda tiešā nozīmē – paniskas. "Kad jūsu māja deg, un jūs gribat to paglābt no pilnīgas nodegšanas, zināms panikas līmenis ir vajadzīgs," apgalvoja skolniece.

Un nav svarīgi tas, ka skolniece nepiedāvāja nekādus konkrētus pasākumus (izņemot ārkārtas samitus). Toties viņa vairākas reizes meistarīgi noraudājās tribīnē (jūtama viņas tēva – aktiera skola), izpelnoties vētrainus un ilgus politiķu aplausus un rakstu lavīnu rietumu avīzēs nākamajā dienā.

Baltijas jūra - Sputnik Latvija
Zinātnieki prognozē ekoloģisko katastrofu Baltijas jūrā

Kas tad vēl ir vajadzīgs reklāmai un ceļam pie Nobela prēmijas?

Fakts, ka Eiropas Parlaments ar sajūsmu sveic un reklamē kareivīgu tumsonību, protams, lielā mērā raksturo pašas Eiropas varas iestādes līmeni. Politiķi, kuri savu mērķu sasniegšanai izmanto 16 gadus vecu meiteni (redzēsiet, viņa vēl parādīsies publiskos pasākumos pirms EP vēlēšanām maijā), acīmredzot pat nedomā par to, kādu piemēru viņa demonstrē citiem skolēniem. Bērni dažādās pasaules malās jau atdarina Tūnbergu un basto stundas ekoloģijai veltītās demonstrācijās. Ļoti ērti: pa piektdienām tu neej uz skolu, jo esi aizņemts cīņā par dabu, pa pirmdienām kavē stundas, aizstāvot seksuālo minoritāšu tiesības, pa otrdienām popularizē veģerārismu. Tā jau var pavisam neiet uz skolu, aizbildinoties ar "izmirstošās" cilvēces glābšanu.

Tiesa, nevienu problēmu tāda cīņa, protams, neatrisinās, tikai padziļinās dažādu valstu politiķu tumsonību. Šķiet, viņi ar to lepojas. Galu galā, aug tie, kas stāsies viņu vietā – biznesa klases "zaļie", kuri nezināšanu pataisa par kultu.

Ziņu lente
0