Politika

Saeimas komisija atbalstījusi grozījumus par pilsonību nepilsoņu bērniem

© Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaФлаг Латвии на здании Сейма
Флаг Латвии на здании Сейма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grozījumi par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem varētu stāties spēkā jau šī gada maijā.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija atbalstījusi pirmajā lasījumā Pilsonības likuma grozījumus, kuri paredz Latvijas pilsonības automātisku piešķiršanu jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem, vēsta LTV7 apraide krievu valodā.

Šo iniciatīvu Saeimā iesniedza prezidents Raimonds Vējonis. Ja Saeima apstiprinās likumprojektu, bērnam tiks automātiski piešķirta Latvijas vai valsts, kuras pilsonis ir viens no vecākiem, pilsonība.

Grozījumu pieņemšanu atbalstīja 8 no 13 komisijas locekļiem. Pret to iebilda Nacionālās apvienības un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) locekļi.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Saeima iekustinājusi likumprojektu par automātisku pilsonību nepilsoņu bērniem

Dagmāra Beitnere-Le Galla, deputāte no JKP, uzskata, ka nepilsoņa statusa piešķiršanu bērnam atbalstīja paši vecāki, jo runa esot par ērtībām – iespēju apmeklēt citu valsti bez vīzas uz trešajām valstīm. viņa uzskata, ka Latvija ar varu padara bērnu par savu valstspiederīgo, pat pretēji vecāku vēlmei.

Tagad grozījumus jāizskata Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijai. Tās priekšsēdētājs Andrejs Judins ("Jaunā Vienotība") apliecināja, ka grozījumu projekts netiks atlikts. Viņš apliecināja, ka jau maijā būšot iespējams pieņemt likumu pirmajā lasījumā.

Grozījumus plāno atbalstīt partiju "Saskaņa", KPV LV, "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" biedri.

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvijā reģistrēti 755 bērni – nepilsoņi. Kopš tā laika viņu skaits sarūk. Piemēram, 2000. gadā nepilsoņa statusu saņēmuši 408 bērni, bet 2018. gadā – tikai 33. Pēdējo piecu gadu laikā jauno nepilsoņu skaits pieaudzis par 300 cilvēkiem.

Ziņu lente
0