Saeima iekustinājusi likumprojektu par automātisku pilsonību nepilsoņu bērniem

© Sputnik / Sergey MelkonovПаспорт негражданина Латвии
Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputātu vairākums atbalstīja prezidenta Raimonda Vējoņa likumprojekta par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem iesniegšanu komisiju izskatīšanai.

RĪGA, 28. marts – Sputnik. Latvijas Saeima atbalstījusi likumprojekta par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem iesniegšanu komisiju izskatīšanai. Par to tiek ziņots Saeimas mājaslapā.

Likumprojektu izskatīs vienlaikus divas komisijas: par atbildīgo norīkota Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, izņemot to, apspriešana notiks Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedēšanas komisijā.

Par projekta iesniegšanu komisijās nobalsoja 61 deputāts, pret izteicās 28 parlamentārieši.

Iniciatīva paredz, ka no 2020. gada 1. janvāra jaundzimušie nepilsoņu bērni automātiski tiks atzīti par Latvijas pilsoņiem, izņemot gadījumus, kad bērna vecāki izvēlas savam bērnam citas valsts pilsonību.

Šobrīd, lai iegūtu Latvijas pilsonību saviem bērniem, vecākiem-nepilsoņiem jāuzraksta attiecīgs iesniegums.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, šo likumprojektu Saeimā iesniedza prezidents Raimonds Vējonis 21. martā.

Новорожденный - Sputnik Latvija
Golubeva: reģistrēt bērnus kā nepilsoņus ir amorāli

Pamatojot nepieciešamību izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu nepilsoņu bērniem, Vējonis paziņoja, ka pēc pilnas skolu pārejas uz mācībām latviešu valodā nevienam nevajadzētu palikt šaubu par to, ka izglītības sistēma spēs izaudzināt "īstus Latvijas patriotus".

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2014. gadā nepilsoņa statusu saņēmuši 74 jaundzimušie, 2015. gadā – 77, 2016. gadā – 47, 2017. gadā – 51, 2018. gadā – 33 bērni.

Pagājušajā Saeimā Vējonis jau bija iesniedzis līdzīgu likumprojektu, taču tas nespēja gūt parlamentāriešu balsu vairākumu. Šoreiz iniciatīvai ir lielākas izredzes.

Absolūtais vairākums Latvijas iedzīvotāju atbalsta prezidenta iniciatīvu. Vien daži nacionāli noskaņoti pilsoņi izsakās asi pret to.

Ziņu lente
0