CSP: iedzīvotāji biežāk precas, bet retāk laiž pasaulē bērnus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laulību skaits Latvijā pēdējā laikā palielinās, bet dzimstība – samazinās.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Pērn reģistrēto laulību skaits, salīdzinot ar 2017. gadu, pieaudzis par 200 – līdz 13,4 tūkstošiem, taču piedzimušo skaits turpināja samazināties, vēsta Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Kā norāda CSP, pēdējo trīs gadu laikā pieaug laulību skaits: 2017. gadā, salīdzinot ar 2016. gadu, arī tika reģistrēts pieaugums par 148 precībām. 2019. gada pirmajā ceturksnī, saskaņā ar provizoriskajiem datiem, gada izteiksmē arī vērojama izaugsme – savas attiecības oficiāli reģistrējuši 1 754 pāri, savukārt pirms gada šis rādītājs tajā pašā periodā bija nedaudz lielāks par 1,5 tūkstošiem.

Tostarp tas ir saistīts ar to, ka pieaudzis precēšanās vecums – vīrieši pirmoreiz precas 32 gadu vecumā, sievietes – 30 gadu vecumā. Tas nozīmē, ka šobrīd laulības tiek noslēgtas starp cilvēkiem, kuri dzimuši 1980. gados, kad dzimstība bija divreiz augstāka, nekā šobrīd.

Ребенок - Sputnik Latvija
Latvijas simtgades antirekords – dzimstības sarukšana

Sliktā ziņa ir tāda, ka jaundzimušo skaits valstī uzrāda tieši pretēju dinamiku: šī rādītāja pēc krīzes izaugsme apstājās 2016. gadā, un kopš tā laika iet mazumā. Ja 2016. gadā valstī pasaulē nāca 22 tūkstoši bērnu, tad 2017. gadā tie bija 20,8 tūkstoši, savukārt pērn, saskaņā ar provizoriskajiem datiem, – vien 19,1 tūkstotis. 2019. gada pirmajā ceturksnī pasaulē nāca 4 330 jaundzimušie, gandrīz par 300 mazāk, nekā pirms gada.

Taču samazinājies ne vien kopējais jaundzimušo skaits, bet arī dzimstība, jeb piedzimušo skaits pārrēķinā uz 1000 iedzīvotājiem – no 10,7 līdz 9,9.

Mirušo skaits paliek attiecīgi stabils: dažu pēdējo gadu laikā ik gadu mirst vairāk nekā 28 tūkstoši cilvēku. Līdz ar to valsts iedzīvotāju skaits turpina samazināties: 2019. gada 1. aprīlī valstī dzīvoja 1,916 miljoni cilvēku – apmēram par 13 tūkstošiem mazāk, nekā pirms gada.

pastāstīja Latvijas Universitātes profesors Mihails Hazans konferencē "Demogrāfiskie izaicinājumi: no zināšanām uz rīcību!", pēdējo piecu gadu laikā Latvija zaudējusi 67 tūkstošus cilvēku, kopš gadsimta sākuma – 300 tūkstošus. Kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā valsts migrācijas rezultātā zaudējusi 26 tūkstošus bērnu vecumā līdz 15 gadiem – gandrīz 2 tūkstošus bērnu gadā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ik gadu reģistrē aptuveni 2,5 tūkstošus bērnu, kuri dzimuši Latvijas valsts piederīgajiem ārzemēs. 75% gadījumu norādīts, ka bērni nākuši pasaulē Latvijā, taču faktiski pārsvarā šīs sievietes dzīvo ārvalstīs.

Iedzīvotāju dabiskais pieaugums Latvijā ir negatīvs kopš 1991. gada. Depopulācijas tempu ziņā Latvija ierindojusies pasaules valstu pirmajā desmitniekā, kuru demogrāfiskie zaudējumi tuvojas 1% iedzīvotāju gadā.

Ziņu lente
0