Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē: prokuratūra nosaukusi traģēdijas cēloni

© AFP 2023Пожар в соборе Парижской Богоматери, вид сверху
Пожар в соборе Парижской Богоматери, вид сверху  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlās pirmdien, ugunsdzēsēji meklēja aizdegšanās vietu vairāk nekā 20 minūtes. Liesmas iznīcinājušas jumta segumu, smaili un pulksteni, zaudējumu summa vēl nav aprēķināta.

RĪGA, 17. aprīlis – Sputnik. Spēcīgais ugunsgrēks, kas nodarījis lielu kaitējumu vienam no Francijas galvaspilsētas simboliem - Parīzes Dievmātes katedrālei, domājams, izcēlies nelaimes gadījumā, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz aģentūru Reuters.

Parīzes prokurors Remijs Eitcs pastāstīja, ka izmeklēšanā nav konstatētas katedrāles tīšas dedzināšanas pazīmes.

Incidenta izmeklēšanā iesaistīti 50 cilvēki. Lieta tiek izskatīta saskaņā ar pantu par tīšu īpašuma bojājumu. Tiek nopratināti strādnieki, kuri piedalījās katedrāles rekonstrukcijā.

Parīzes Dievmātes katedrālē notika restaurācija, to ieskāva aptuveni 100 metrus augstas sastatnes. Izdevums Le Parisien informēja, ka katedrālē strādājošie kriminālisti jau nonākuši pie slēdziena: ugunsgrēka iemesls ir meklējams elektrības līnijās. Uzliesmojuma avots atradās pie smailes pamatnes.

Пожарные тушат пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Latvija
Francijas sirds ir salauzta: ārvalstu mediji par ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē

Ziņa par ugunsgrēku katedrālē tika saņemta pirmdien pl. 18:20. Ugunsdzēsēji operatīvi ieradās notikuma vietā, taču liesmu avots netika atrasts nekavējoties. To izdevās konstatēt, kad trauksme ieslēdzās otro reizi, 23 minūtes vēlāk. Liesmas plosījās zem katedrāles jumta, un vairs nebija iespējams tās likvidēt operatīvi.

Cīņa ar ugunsgrēku ilga gandrīz visu nakti, tajā bija iesaistīti aptuveni 400 ugunsdzēsēji. Liesmas iznīcināja jumta segumu, smaili un pulksteni, taču izdevās glābt katedrāles sienas un torņus, kā arī tajā glabātās kristīgās relikvijas, piemēram, Kristus ērkšķu vainagu un Francijas karaļa Ludviķa IX Svētā kreklu. Saglabājies arī galvenais zvans un katedrāles altāris. Pagaidām nav iespējams novērtēt nodarītos zaudējumus, jo ēkā atļauts ieiet tikai glābšanas dienestu darbiniekiem. Ugunsgrēkā cietuši trīs cilvēki: viens ugunsdzēsējs un divi policisti.

Francijas prezidents norādīja, ka Parīzes Dievmātes katedrāle tiks atjaunota, taču šim nolūkam būs nepieciešami vairāki gadi.

Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai jau saņemti ziedojumi gan no privātpersonām, gan organizācijām, to kopējā summa patlaban sasniegusi aptuveni 700 miljonus eiro.

Ziņu lente
0