Francijas sirds ir salauzta: ārvalstu mediji par ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē

© Sputnik / Julien Mattia / Pāriet pie mediju bankasПожарные тушат пожар в соборе Парижской Богоматери
Пожарные тушат пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Televīzijas kanāli pārtrauca savas ierastās programmas un vairākas stundas pārraidīja baismīgās katastrofas norisi.

RĪGA, 16. aprīlis – Sputnik. Ārvalstu mediji apspriež ugunsgrēku, kas pārņēma Francijas galvaspilsētas simbolu - Parīzes Dievmātes katedrāli, vēsta RIA Novosti.

Ugunsgrēks izcēlās 15. aprīļa vakarā. Sabrukusi katedrāles smaile, liesmas pārņēma nesošo konstrukciju. Incidenta vietā ieradās Francijas prezidents un premjerministrs. Mediji vēstīja, ka ugunsgrēks, iespējams, saistīts ar restaurācijas darbiem, daļu katedrāles klāja sastatnes.

Visas pasaules traģēdija

Avīze Guardian pauda līdzjūtību Parīzei pēc briesmīgā zaudējuma un piebilda, ka ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē rada spēcīgas emocionālas sāpes. Izdevums piezīmēja, ka radies iespaids: "pēkšņi un ļauni izrauta no krūtīm Francijas sirds un Eiropas dvēsele".

"Brīdī, kad sabruka smaile, kopā ar to sabruka visa pasaule. Parīzieši raudāja uz ielām; patiešām, raudāja visa pasaule," – raksta avīze Independent.

Amerikāņu avīze New York Times atzīmēja, ka ugunsgrēks licis sērot visai pasaulei. Izdevums pastāstīja, ka tūkstošiem franču stāvējuši Sēnas krastos un vērojuši, kā katedrālē plosās liesmas.

"Televīzijas un kabeļtelevīzijas stacijas pārtrauca savas ierastās programmas un vairākas stundas nepārtraukti pārraidīja baismīgās katastrofas norisi. Parīziešiem tas bija varens viņu pilsētas vēstures simbols. Taču Parīzes Dievmātes katedrāle pieder visai pasaulei, un tagad viens no tās lielākajiem dārgumiem cietis neiedomājamus zaudējumus," – raksta avīze New York Post.

Drosmīgie ugunsdzēsēji

Avīze Evening Standard raksta, ka drosmīgie ugunsdzēsēji un katedrāles darbinieki pūlējušies glābt dārgās relikvijas, kamēr citi "cīnījās ar elli ārpusē". Atzīmēts, ka viens no ugunsdzēsējiem nopietni cietis.

"Uguns dega stundām ilgi, gandrīz nerimstot, neskatoties uz simtiem ugunsdzēsēju pūlēm. Liesmas nenoplaka, kad tumsa nolaidās pār pilsētu. Ugunsdzēsēji strādāja visu nakti, un galu galā viņiem izdevās izglābt Parīzes Dievmātes katedrāles pamata struktūru un nepieļaut uguns pārmešanos uz ziemeļu zvanu torni," – pastāstīja avīze USA Today.

Britu avīze Daily Mail paziņoja, ka "daudzi aculiecinieki lauzījuši galvas par to, vai ugunsdzēsēji bija pietiekami labi ekipēti, lai cīnītos ar uguni tādā augstumā".

Katedrāles nākotne

Amerikāņu avīze Washington Post rakstīja, ka "Parīzes Dievmātes katedrāle nav mirusi un pacelsies no jauna, taču nekad tā vairs nebūs tāda pati, kā agrāk". Izdevums piebilda, ka "katedrāles sabrukums ir trieciens visai Parīzei un visam, ko tā pārstāv".

"Svarīgākais jautājums ir par to, kādā mērā ugunsgrēks sabojājis akmens būvi. Lai arī brūkošais jumts dažās akmens velvēs nesagāzās, jebkurš kaļķakmens mūris, kas ilgstoši saskāries ar uguni, domājams, būs novājināts. Šo akmens mūri var pārbūvēt un nomainīt, taču ne vitrāžas logos," – piebilda Wall Street Journal.

Britu avīze Telegraph atzīmēja, ka arī Lielbritānija ir saskārusies ar tamlīdzīgiem postījumiem, un atgādināja par ugunsgrēkiem Vindzoras pilī, Hemptonkortas pilī un Jorkas katedrālē. Avīze apliecināja, ka Parīzes Dievmātes katedrāle var atdzimt un atkal pacelties.

Ziņu lente
0