Simonjana nosauca Asanža arestu par pasaules liekulības uzvaru

© REUTERS / HENRY NICHOLLSОснователь WikiLeaks Джулиан Ассанж
Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas viņu gaida tagad? Desmitgades cietumā? Nāvessods kādā no pasaules demokrātijas korifeja štatiem? – uzrakstīja Sputnik un RT galvenā redaktore Margarita Simonjana.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Sputnik un RT galvenā redaktore nosauca portālā WikiLeaks dibinātājā Džuliana Asanža arestu Londonā par pasaules liekulības uzvaru.

Iepriekš Asanžs vadīja savu šovu telekanālā RT. Britu policija ceturtdien arestēja Asanžu pēc Ekvadoras vadības atteikšanās turpināt piešķirt viņam patvērumu. Londonas galvaspilsētas policijas darbinieki apcietināja Asanžu Dienvidamerikas valsts vēstniecības ēkā.

"Es iepazinos ar Asanžu pirms gadiem astoņiem. Toreiz viņš dzīvoja sava paziņas mājiņā pavisam nelielā ciematā Londonā, ar sprādzi uz kājas.

Runāt par kaut ko, izņemot dabu, nevienā no telpām, kur ir sienas, Asanžs nepiekrita. Toreiz man likās – pārspīlē. Daudziem toreiz tā likās.

Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж - Sputnik Latvija
Asanžs ir arestēts: Ekvadora izdevusi britu policijai WikiLeaks dibinātāju

Taču viņš uzstāja, un mēs, atstājot mājās savus telefonus, staigājām pa mežu – tik sakoptu, ka likās, ka noklausīšanās ierīces varēja būt arī šeit. Asanžs stāstīja, kā ir iekārtota pasaule – precīzāk sakot, kā iekārtota pasaules liekulība. Ilgi pirms tam, kolīdz mums sāka rasties kaut kādas aizdomas, viņš skaidroja, ka Google un pārējie Twitter šajā pasaulē ir priekš tam, lai: a) izsekotu visus; b) kontrolētu pūļa noskaņojumu.

Ka "lielais brālis" ir viena no baisākajām antiutopijām: lūk viņš ir, jau ir atnācis, katru dienu mums blakus, mūsu kabatā, bet mēs priecājamies, ka viņš ir padarījis mūsu dzīvi tik ērtu un interesantu.

Mēs vienojāmies, ka Asanžs vadīs savu šovu pie mums RT. Un viņš paguva iztaisīt dažus spīdošus izlaidumus. Šodien mēs tos atkārtosim.

Saprotot, ka pasaules liekulība atradīs, par ko viņu sodīt vai pat nogalināt, Asanžs atrada patvērumu Ekvadoras vēstniecībā.

Vajadzēja, protams, mūsu. Vajadzēja. Dzīvotu šobrīd kā Snoudens – braukātu uz Sočiem, brīvi komunicētu, ar ko vien vēlas. Es viņam iemācītu vēžus vārīt. Bet viņš nelūdza padomu. Un izvilkt viņu no Ekvadoras vēstniecības vairs nebija iespējams – uzreiz arestētu. Kā to izdarīja šodien.

Gandrīz septiņus gadus viņš pavadīja šajā vēstniecībā – bez saules gaismas, pastaigām un normālas komunikācijas. Pēdējā laikā – arī bez Interneta un apmeklētājiem.

Dažas reizes es biju atbraukusi pie viņa uz vēstniecību. Tas vienkārši ir dzīvoklis pretī skaļajam slavenajam Londonas "Harrods". Dienu un nakti to ielenca brašie policisti.

Tur runāt atklāti vairs nevarēja, bet tomēr mēs runājām par dzīvi, par pasauli un par viņa likteni.

– Priekš kam tev tas ir vajadzīgs? – vaicāju es. – Tu taču esi nolicis uz altāra savu dzīvi, priekš kam?

– Vienkārši es neciešu melot. Un neciešu, kad melo man, – pateica Asanžs.

Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж - Sputnik Latvija
Asānžs pastāstīja, kādēļ Tramps varētu tikt atstādināts no varas

Kas viņu gaida tagad? Desmitgades cietumā? Nāvessods kādā no pasaules demokrātijas korifeja štatiem?

Viņš bija gatavs visam.

Šodien pasaules liekulība uzvarēja," uzrakstīja Margarita Simonjana savā Telegram kanālā.

Kopš 2012. gada Džulians Asanžs slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Viņš vērsās pie Ekvadoras varasiestādēm ar lūgumu piešķirt politisko patvērumu, bīstoties par to, ka Zviedrija varētu izdot viņu ASV sakarā ar viņa darbību WikiLeaks. Zviedrijas prokuratūra apsūdzēja Asanžu par izvarošanu, taču 2017. gada maijā skandināvu valsts prokuratūra izbeidza Asanža lietas izmeklēšanu un atcēla orderi.

Taču iepriekš, 5. aprīlī, portāls WikiLeaks ar atsauci uz augstu amatpersonu Ekvadorā paziņoja, ka tuvāko "stundu vai dienu" laikā Asanžu izraidīs no vēstniecības.

Ziņu lente
0