Brexit drūmos toņos: Lielbritānijas izstāšanās no ES "elastīgi" atlikta līdz Halovīnam

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasПразднование Хэллоуина
Празднование Хэллоуина  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc Brexit tika atcelts tieši līdz Halovīnam un kas jāizdara Lielbritānijā dzīvojošiem Latvijas piederīgajiem, lai pēc valsts izstāšanās no ES turpinātu izmantot savas tiesības.

RĪGA, 11. aprīlis – Sputnik. ES Brexit ārkārtas samita laikā pēc daudzu stundu apspriešanas 11. aprīlī valstīm tomēr izdevies panākt kompromisa lēmumu un atlikt Lielbritānijas izstāšanos no ES vēl uz pusgadu, vēsta RIA Novosti.

Par jauno Brexit kompromisa datumu nosaukts 1. novembris. Ja pusēm izdosies saskaņot un ratificēt līgumu par izstāšanās nosacījumiem pirms šī termiņa, Brexit notiks mēneša pirmajā datumā, kurš sekos pēc šiem lēmumiem.

Ja britu parlaments neapstiprinās Brezit lēmumus agrāk par 22. maiju, valstij nāksies rīkot Eiropas Parlamenta vēlēšanas, pretējā gadījumā Brexit termiņa pagarinājums beigsies jau 31. maijā, un izstāšanās no ES notiks pēc "skarbā" scenārija jau 1. jūnijā.

Jaunais Brexit fināla termiņš sakrīt ar Halovīnu, bet, protams, tas ir saistīts ar citiem apstākļiem – tieši 31. oktobrī beidzas esošā Eiropas Komisijas sastāva pilnvaru termiņš. Briseles vadība nevēlas, lai Lielbritānija uz atvadām ietekmē jaunā EK sasaukuma veidošanu un turpmākus liktenīgus lēmumus.

Флаги Латвии и ЕС - Sputnik Latvija
Finanšu un migrācijas krīze: Latvijas Saeimā apsprieda Eiropas Savienības nākotni

Diskusija samita laikā bija ļoti saspringta, kādā brīdī Francijai un Vācijai radās nopietnas viedokļu atšķirības. Francijas prezidents Emanuels Makrons pieprasīja Lielbritānijai sniegt nopietnas garantijas apmaiņā pret termiņa pagarināšanu, lai ES neizrādītos aizejošās valsts "gūstā". VFR kanclere Angela Merkele atbalstīja ilgāku termiņa pagarinājumu un norādīja, ka visu šo laiku Londona bijusi uzticīga Eiropas institūtiem, tātad, apzinātu attieksmi var sagaidīt arī turpmāk.

Gala lēmumā atzīmēts, ka Lielbritānijai visa termiņa pagarinājuma laikā "jārīkojas konstruktīvi un atbildīgi" un jāatturas no darbībām, kuras var apdraudēt Eiropas Savienības mērķus.

Ko darīt Latvijas piederīgajiem Lielbritānijā

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija iesaka Lielbritānijā dzīvojošiem Latvijas piederīgajiem iegūt pastāvīgās uzturēšanās statusu (settled status).

Meitene ar Lielbritānijas un ES karogiem - Sputnik Latvija
Karaliene aizliegusi Lielbritānijai Brexit bez vienošanās

Tādā gadījumā arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES viņi varēs strādāt un mācīties Apvienotajā Karalistē, pilnībā izmantojot tās tiesības, kuras šobrīd tiem ir kā ES pilsoņiem.

Latvijas ĀM aicina savlaicīgi tikt skaidrībā ar savu juridisko statusu.

Latvijas vēstniecība Lielbritānijā publicējusi apmācošu video latviešu valodā, kurš palīdzēs saprast, kā noformēt nepieciešamos dokumentus.

Ziņu lente
0