Karaliene aizliegusi Lielbritānijai Brexit bez vienošanās

© Sputnik / Sergey MelkonovMeitene ar Lielbritānijas un ES karogiem
Meitene ar Lielbritānijas un ES karogiem - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu premjerministre Terēza Meja saņēmusi tiesības atlikt Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES uz nenoteiktu termiņu.

RĪGA, 9. aprīlis – Sputnik. Karaliene Elizabete II sankcionējusi likumprojektu, kas liek Lielbritānijas valdībai lūgt Brexit atlikšanu, lai izvairītos no izstāšanās no Eiropas Savienības bez vienošanās.

"Iegūstot abu parlamenta palātu atbalstu, likumprojekts ieguvis karalisko sankciju. Valdības piedāvājums attiecībā uz likumu – par Lielbritānijas izstāšanās no ES termiņa pagarināšanu – tiks apspriests parlamentā rīt," paziņoja kopienu palātas kanceleja Twitter.

Kā vēsta RIA Novosti, iepriekš likumprojekts guva gan Lordu palātas, gan arī Kopienu palātas atbalstu. Pēc karaliskās sankcijas saņemšanas dokuments kļuvis par likumu.

Акция противников и сторонников Brexit в Лондоне - Sputnik Latvija
Petīcija ar prasību atcelt Brexit saņēmusi gandrīz 4 miljonus parakstu

Dokumenta autori ir parlamenta apakšpalātas dažādu partiju deputāti ar leiboristu Ivetu Kūperi un konservatoru Oliveru Letvinu priekšgalā. Deputāti norāda, ka likums sniedz iespēju pēdējā mirklī izvairīties no izstāšanās bez vienošanās, kas novestu pie katastrofas.

Dokuments dāvā tiesības Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai noteikt nepieciešamo Brexit atlikšanas termiņu. Saskaņā ar likumu, jau nākošajā dienā pēc tā pieņemšanas Mejai jānosauc jaunais izstāšanās datums. Pēc tam jauno Brexit termiņu jāapstiprina parlamentam, un jau pēc tam to var nosūtīt Briselei. Taču pagājušajā piektdienā Meja jau palūdza ES atlikt Lielbritānijas izstāšanās datumu līdz 30. jūnijam. ES Padomē iepriekš pieņēma virkni pasākumu, kuri ļauj mazināt kaitējumu, ko nodarītu Brexit bez vienošanās.

Referendums par Lielbritānijas tālāku dalību Eiropas Savienībā notika 2016. gada jūnijā. Uzvaru svinēja Brexit atbalstītāji – par Karalistes izstāšanos no ES nobalsoja 51,8% britu, pret – 48,2%. Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības bija plānota 2019. gada 29. martā.

Britu parlaments divas reizes balsoja par dažādiem Brexit scenārijiem – sākumā par astoņiem, pēc tam par četriem, neviens variants neieguva balsu vairākumu. Valdība joprojām ir sašķelta attiecībā uz Brexit jautājumu: ministru vidū ir gan izstāšanās no ES bez vienošanās atbalstītāji, gan tie, kas atbalsta maksimāli ciešu saikņu saglabāšanu ar ES.

Gala lēmums par Lielbritānijas izstāšanās termiņu no ES ir Briseles rokās.

Ziņu lente
0