Latvijā joprojām pieaug patēriņa cenas

© Sputnik / Sergey MelkonovJaunā tirdzniecības centra "Akropole" atklāšana Rīgā
Jaunā tirdzniecības centra Akropole atklāšana Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Martā Latvijā visvairāk pieaugušas apģērbu un apavu cenas.

RĪGA, 9. aprīlis – Sputnik. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, vidējais patērētāju cenu līmenis Latvijā 2019. gada martā, salīdzinot ar februāri, paaugstinājies par 1,1%, vēsta Rus.tvnet.lv.

Gada laikā, salīdzinot ar 2018. gada martu, cenas pieaugušas par 2,8%.

Автозаправочная станция - Sputnik Latvija
Kas notiek? Latvijā pieaug dīzeļdegvielas un benzīna cenas

Mēneša laikā preču cenas paaugstinājušās par 1,3%, pakalpojumu cenas – par 0,7%, gada laikā – attiecīgi par 2,7% un 2,9%.

Visvairāk mēneša laikā augušas apģērbu (7,5%) un apavu (11,7%) cenas.

Pārtikas produktu un bezalkoholisko dzērienu cenas pieaugušas par 0,9%, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenas – par 2,2%. Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu cenas pieaugušas par 1,2%, savukārt ar atpūtu un kultūru saistītas preces un pakalpojumi – par 1,6%.

Inflāciju 2019. gada martā visvairāk ietekmējis ar mājokli saistīto preču un pakalpojumu cenu pieaugums (par 5,7%), pārtikas produkti un bezalkoholiskie dzērieni (par 2,3%), alkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi (par 5,4%), ar atpūtu un kultūru saistītas preces un pakalpojumi (par 2,8%), restorānu un viesnīcu pakalpojumi (par 3,6%) un ar transportu saistītas preces un pakalpojumi.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, speciālisti prognozēja dārzeņu cenu kāpumu. Pēc viņu domām, jaunās ražas dārzeņi jebkurā gadījumā kļūs dārgāki.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, pērn Latvijā lauksaimniecības cenu indekss, salīdzinot ar 2017. gadu, pieaudzis par 6%, kas saistīts ar augkopības produkcijas cenu kāpumu par 14%. Labības iepirkumu cena pieauga par 16%, dārzeņu un kartupeļu cenas attiecīgi pieauga par 15,5% un 10,2%, salīdzinot ar gadu pirms tam.

Ziņu lente
0