Latvijas iedzīvotāji visvairāk ieklausās Putina viedoklī

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasЕжегодная большая пресс-конференция президента РФ В. Путина
Ежегодная большая пресс-конференция президента РФ В. Путина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārvalstu līderu vidū, kuru viedoklis Latvijas iedzīvotājiem krīzes situācijā būtu būtisks, līderpozīcijas ieņem Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

RĪGA, 3. aprīlis – Sputnik. Tikai desmitā daļa Latvijas iedzīvotāju ir gatava aizstāvēt savu valsti ar ieroci rokās kara konflikta gadījumā, šādi rezultāti iegūti pētījumā "Psiholoģiskā aizsardzība Latvijā: ievainojamības un iespējas". Tāpat aptauja konstatējusi, ka ārvalstu līderu vidū Latvijas iedzīvotāji krīzes gadījumā visvairāk ieklausītos KF vadītāja Vladimira Putina viedoklī, vēsta Baltijas Balss.

Pētījumu Saeimas deputātu vidū izplatīja Latvijas Ārpolitikas institūts, pēc kura pasūtījuma Sabiedrības viedokļa izpētes centrs SKDS veica aptauju, kurā piedalījās 1005 valsts iedzīvotāju – gan latvieši, gan nacionālo minoritāšu pārstāvji.

Aizstāvēties vai bēgt

Noskaidrojās, ka ārvalstu militārās agresijas gadījumā cilvēki ar latviešu un krievu valodu ģimenē rīkotos dažādi:

  • pozīciju "nesadarboties, neizrādīt pretošanos" izvēlējās 33,4% latviešu un 41% krievvalodīgo;
  • mēģinātu pamest valsti – attiecīgi 10,3% un 16,2%;
  • izrādītu nevardarbīgu pretošanos (protesta akcijas) – 15,6% un 6,9%.
  • pretotos ar ieroci rokās – 11,1% un 1,7%;

Paliktu Latvijā un atbalstītu jauno kārtību – 2% un 2,9%.

Vēl 27,7% latviešu un 30,4% krievvalodīgo jautājums par viņu uzvedību militāra uzbrukuma gadījumā nostādīja strupceļā – viņi nespēja atbildēt, kā rīkotos šādā situācijā.

Pasaules līderu reitings

Pētījuma otrā daļa skāra Latvijas iedzīvotāju domas par ārvalstu līderiem.

Президент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Aptauja: pasaulē Putinam uzticas vairāk, nekā Trampam

Noskaidrojās, ka krīzes situācijā Latvijas iedzīvotāji visvairāk rēķinātos ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina viedokli (9,6% iedzīvotāju, no kuriem 3,6% ir latvieši un 19,9% ir krievi). Turklāt, uzticība Putinam krievvalodīgo vidū ir augstāka, nekā latviešiem Latvijas prezidentam Raimondam Vējonim (19,1%).

Otrajā vietā ir VFR kanclere Angela Merkele kopīgais reitings ir 8%, 10,4% - latviešu vidū un 3,8% - krievvalodīgo vidū. Trijnieku noslēdz ASV prezidents Donalds Tramps – viņam uzticas 2,9% latviešu un 1,4% krievvalodīgo.

Lai gan Igauniju Latvijas iedzīvotāji uzskata par visdraudzīgāko valsti, prezidente Kersti Kaljulaida vispār neiekļuva viedokļu līderu sarakstā, savukārt Lietuvas vadītāja Daļa Gribauskaite - ar "pēdu" rezultātu 0,7%.

Ziņu lente
0