Aptauja: pasaulē Putinam uzticas vairāk, nekā Trampam

© REUTERS/Steffen KuglerПрезидент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп
Президент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Putinam uzticas vairāk nekā Trampam vairākās Eiropas valstīs, kas tradicionāli tiek uzskatītas par ASV sabiedrotajiem. Piemēram, Vācijā Krievijas prezidenta darbību atbalsta 25% respondentu, bet Baltā nama līdera rīcību - tikai 11%.

RĪGA, 17. augusts — Sputnik. Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pasaulē uzticas vairāk, nekā viņa amerikāņu kolēģim Donaldam Trampam. Par to liecina publiskotie Pjū pētījumu centra sociālo aptauju dati.

Amerikāņu karavīrs ar ASV karogu - Sputnik Latvija
Aptauja: 63% Krievijas iedzīvotāju uzskata ASV par galveno potenciālo agresoru

Respondenti no 22 valstīm pauduši pārliecību, ka Putins "dara pareizākas lietas starptautisko attiecību jomā". Kopumā 13 valstīs uzskata, ka Tramps sper pareizākos soļus, vēsta RIA Novosti.

Lielākais uzticības līmeņa pārsvars (31%) Putinam ir Grieķijā un Libānā. Vjetnamā starpība ir 21%, turklāt šajā valstī abiem prezidentiem ir pietiekami nopietns atbalsts: Krievijas līderim uzticas 79% aptaujāto, amerikāņu prezidentam — 58%.

Turklāt Putinam uzticas vairāk nekā Trampam vairākās Eiropas valstīs, kas tradicionāli tiek uzskatītas par ASV sabiedrotajiem. Piemēram, Vācijā Krievijas prezidenta darbību atbalsta 25% respondentu, bet Baltā nama līdera rīcību — tikai 11%.Dienvidkorejā šie rādītāji ir 27% un 17%, Francijā — 18% un 14%, Japānā — 28% un 24%, Itālijā — 26% un 25% attiecīgi. Vismazāk abiem vadītājiem uzticas Spānijā, bet arī tur Putinam ir priekšrocība – 8% pret 7%.

Uzticības līmeņa ziņā Tramps nedaudz apsteidz Putinu tikai dažos ASV sabiedroto valstīs: Austrālijā (29% pret 27%), Kanādā un Lielbritānijā – (22% un 19%). Lielākais pārsvars Baltā nama vadītājam ir Izraēlā (par 28%) un Nigērijā — par 19%. Pētījumā arī secināts, ka 10 valstīs vīrieši vairāk uzticas Putinam nekā sievietes.

Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Aptauja: Trampa prezidentūras atbalsta reitings palielinās

21 valstī respondentiem uzdeva jautājumu par attieksmi pret Putina ideoloģiju. 11 valstīs kreisie spēki Putinu atbalsta vairāk nekā labējie. Sevišķi tas attiecas uz Itāliju, kur rādītāji bija attiecīgi 39% un 24%, Grieķijā (62% un 47%), kā arī Austrālijā (33% un 19%).

Turklāt saskaņā ar pētījumu centra datiem, vairākums aptaujāto nesaskata Krievijā draudus viņu valstīm. Pretēji domā tikai lielākā daļa iedzīvotāju Polijā (65%) un Turcijā (54%). Jordānijā tā uzskata nedaudz mazāk — 49%. ASV un Spānijā šis rādītājs ir 47%, Francijā — 45%, Nīderlandē — 44%, bet Lielbritānijā — 43%.

Vismazāk iedzīvotāju saskata Krievijā draudus Vjetnamā (11%), Senegālā (16%), Indijā (17%), kā arī Venecuēlā, Kolumbijā un Peru (19% katrā).

Aptaujas tika veiktas 37 valstīs no 2017. gada februāra līdz aprīlim. Dažādās valstīs aptaujas metodes atšķīrās. Piemēram, respondentus vecumā no 18 gadiem iztaujāja telefoniski vai personīgi, aptaujāto skaits svārstās robežās no 987 līdz 1505, bet kļūda sastāda no 3% līdz 4,44%.

Ziņu lente
0