Latvijā var sarīkot vienkāršotu "Totālo diktātu" krievu valodā latviešiem

© Sputnik / Sergey MelkonovТотальный диктант в Риге в стенах Балтийской международной академии
Тотальный диктант в Риге в стенах Балтийской международной академии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu iedzīvotāju interese par "Totālā diktāta" rakstīšanu krievu valodā pieaug.

RĪGA, 3. aprīlis – Sputnik. 2020. gadā Rīgā plānots sarīkot vienkāršotu totālā diktāta versiju, lai pārbaudītu krievu valodas zināšanas latviešu un ārzemju studentu vidū, pastāstīja radio Baltkom ēterā filologs Aleksandrs Filejs.

Filejs atzīmēja, ka šāda prakse jau pastāv Igaunijā un dažās citās valstīs.

"Pastāv iecere nākamgad sarīkot speciālu vienkāršotu krievu valodas diktāta versiju Rīgā. Tostarp tiem, kam krievu valoda nav dzimtā – latviešiem un ārzemju studentiem," - pateica viņš.

Pēc filologa sacītā, latviešu iedzīvotāju interese par diktāta rakstīšanu pieaug. Piemēram, Jelgavā dažu gadu garumā tieši latviešu skolēni labprāt nāca rakstīt diktātu.

"Burtiski 10-12 latviešu bērnu rakstīja diktātu. Rakstīja, protams, ar kļūdām. Protams, daži nepaguva uzrakstīt tekstu līdz galam, taču tendence jau ir slavējama. Pieauguši latvieši, kuriem ir pāri 50 gadiem, – arī viņi nāk un raksta, jo vēlas pārbaudīt krievu valodas rakstīšanas normu zināšanas," - pateica Filejs.

Viņš atzīmēja, ka šis piemērs viņu iedvesmo. "Totālais diktāts neierobežo dalību tajā tikai krievvalodīgajiem," - norādīja akcijas rīkotājs Latvijā.

Контрольная работа в школе - Sputnik Latvija
Totālais diktāts – spiegu skandāla atmosfērā

"Totālais diktāts" ir ikgadēja izglītības akcija brīvprātīga diktāta veidā visiem gribētājiem. Tās mērķis – sniegt iespēju katram cilvēkam pārbaudīt krievu valodas zināšanas un modināt interesi par pareizrakstības veicināšanu. Brīvprātīgā diktāta ideja visiem gribētājiem radās Novosibirskas Valsts universitātē. 2018. gadā diktātu uzrakstīja vairāk nekā 220 tūkstoši cilvēku 76 valstīs.

2019. gadā par "Totālā diktāta" galvaspilsētu izvēlēta Tallina, pasākums notiks 13. aprīlī. Projekta vadītāji cer, ka pareizrakstības akcijas "Totālais diktāts" tekstu uzrakstīs apmēram 250 tūkstoši cilvēku visā pasaulē. Saskaņā ar provizoriskajiem aprēķiniem par akcijas dalībniekiem kļūs 79 valstis – 340 apdzīvotas vietas ārzemēs un 772 – Krievijā.

Latvijā "Totālais diktāts" tiek rīkots kopš 2012. gada. 2018. gadā diktātu rīkoja trijās platformās Rīgā (divas skolas un Baltijas Starptautiskā akadēmija (BSA)), kā arī Daugavpilī, Rēzeknē un Valmierā.

Ziņu lente
0