Nojaukt vai pasargāt: Saeima izskatīs petīciju par pieminekli Atbrīvotājiem

© Sputnik / Sergey MelkonovЦеремония возложения венков и цветов к памятнику Освободителям Риги в Пардаугаве, 22 февраля 2019 года
Церемония возложения венков и цветов к памятнику Освободителям Риги в Пардаугаве, 22 февраля 2019 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Petīciju par pieminekļu cīnītājiem pret nacismu aizsardzību iesniegs Saeimā tajā pašā dienā, kad Mandātu komisija izskatīs petīciju par pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu.

RĪGA, 2. aprīlis – Sputnik. Saeimas Mandātu, ētikas un pieteikumu komisija šodien sāks izskatīt petīciju par pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu, vēsta Saeimas mājaslapa.

9 мая в Риге: площадь у памятника Освободителям - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā aizsargāt Uzvaras pieminekli Rīgā

Petīcija parādījās sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv 2017. gada septembrī un nepieciešamos 10 tūkstošus parakstus izskatīšanai Saeimā savāca šī gada martā. Petīcijas autors Uģis Polis uzskata, ka piemineklis Atbrīvotājiem ir simbols, kurš atgādina latviešu tautai par ciešanām "padomju okupācijas" gados. Polis uzskata, ka ar savu iniciatīvu viņš izpilda latviešu vēlmi, kuri savā pamatmasā vēlas šī simbola nojaukšanu.

Taču, kā iepriekš skaidroja ĀM pārstāvis, Jānis Beķeris, no likumdošanas viedokļa pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšana ir neiespējama – pieminekli aizsargā 1994. gadā starp Latviju un Krieviju noslēgtie līgumi un normatīvie akti, kuri aizsargā pieminekļus, būves un masveida apbedījumu vietas, paredzot to uzturēšanu un kopšanu.

Un šodien pat plkst. 14:00 Latvijas Krievu savienības (LKS) līdere Tatjana Ždanoka kopā ar sabiedrības iniciatīvu portāla Manabalss.lv pārstāvi iesniedza Saeimas sekretariātam petīciju par pieminekļu cīnītājiem pret nacismu aizsardzību, vēsta LKS savā Facebook lapā.

Petīcija aicina Saeimu izstrādāt likumu par pieminekļu un memoriālu aizsardzību un iekļaut tajā sadaļu par pieminekļu nacisma uzvarētājiem saglabāšanu. Dokumentā teikts, ka šobrīd publiskajā telpā arvien skaļāk skan aicinājumi nojaukt pieminekļus cīnītājiem pret nacismu. Šie aicinājumi veicina sabiedrības sašķelšanu un apdraud Eiropas vienotību tās cīnītāju pret nacismu godināšanā. Latvijai jābūt vienotai ar pārējo Eiropu un ar likumu jāgarantē pieminekļu nacisma uzvarētājiem aizsardzība.

Памятник Освободителям и цветущая сакура в Парке Победы в Риге - Sputnik Latvija
Tas ir rekords: petīcija par pieminekļa Atbrīvotājiem aizsargāšanu ir savākusi parakstus

Nedēļas laikā petīciju parakstījuši vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku.

- Iniciatīva par pieminekļa Latvijas un Rīgas Atbrīvotājiem no vācu fašistu iekarotājiem, kuru šodien sāks izskatīt Saeimā, savāca nepieciešamos 10 tūkstošus parakstu pusotra gada laikā. Mūsu piedāvājums, kurš paredz šī un citu pieminekļu aizsardzību, savāca 20 000 balsu nepilnā nedēļā, turklāt bez kaut kādas speciālas reklāmas kampaņas. Tas pierāda, cik jūtīgs ir jautājums par Uzvaras pieminekli. Es ticu, ka likumdevējiem ir jāsaprot, ko nozīmē šāda asa cilvēku reakcija uz ideju par pieminekļa demontāžu, un ka viņi nepieļaus pilsoņu pretošanās saasināšanos.

Ziņu lente
0