Igaunijas prezidentes kanceleja lūgusi ieplānot tikšanos ar Putinu

© AFP 2023 / RAIGO PAJULAПрезидент Эстонской Республики Керсти Кальюлайд
Президент Эстонской Республики Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida vizītes laikā Maskavā varētu tikties ar savu kolēģi Vladimiru Putinu. Attiecīgu lūgumu Krievijai valsts vadītajā kanceleja jau ir nosūtījusi.

RĪGA, 2. aprīlis – Sputnik. Kaut arī Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas vizītes saraksts Maskavā vēl nav apstiprināts, viņa cer tikties ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu, vēsta TASS, atsaucoties uz valsts vadītājas kanceleju. Attiecīgs oficiāls pieteikums jau ir nosūtīts Krievijai.

Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas darba vizīte Maskavā ir ieplānota šī gada 18. aprīlī. Krievijas galvaspilsētā valsts vadītāja viesosies, lai piedalītos Igaunijas Republikas vēstniecības ēkas atklāšanas ceremonijā pēc tās restaurācijas. Iepriekš Kaljulaida paziņoja, ka ir gatava ierasties Maskavā tikai pēc Igaunijas un Krievijas robežas līguma ratifikācijas.

KF prezidents Vladimirs Putins pagaidām nav plānojis tikšanos ar Igaunijas prezidenti. Taču, kā norāda Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, izslēgt šādas tikšanās iespēju viņš nevar.

Президент Эстонии Керсти Кальюлайд на пресс-конференции в Риге - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidente apmeklēs Krieviju, ja saņems NATO sabiedroto piekrišanu

Ekspertu un politiķu viedoklis par gaidāmo Igaunijas prezidentes vizīti Maskavā dalās. Daži no tiem astoņu gadu laikā pirmajā Igaunijas vadītāja vizītē Krievijā saskatījuši signālu par Tallinas gatavību atjaunot abpusējas attiecības ar Maskavu.

Šādu viedokli Sputnik Igaunija intervijā pauda, piemēram, bijušais reformists, eirodeputāts no Igaunijas Igors Grjazins. Pēc viņa domām, "ir labi, ka Igaunijas prezidente atradusi ieganstu", lai nodemonstrētu labas gribas žestu no Igaunijas puses. "Vismaz mēs parādīsim, ka mums ir normāla attieksme pret Krieviju," - pateica eirodeputāts.

Viņam piekrīt arī Igaunijas Apvienotās kreisās partijas loceklis un politologs Aleksandrs Apoļinskis. Pēc viņa domām, no Igaunijas puses "tā nav tikai zīme, bet gan solis pretī abpusējām attiecībām", jo Kersti Kaljulaidas vizīte Krievijā parāda Igaunijas gatavību abpusējam dialogam ne tikai kultūras ietvaros, bet arī kaut kādos citos jautājumos, sākot ar robežas līgumu, beidzot ar ekonomikas un politikas vienošanās iespējām.

Ziņu lente
0