Viedoklis

Ar pašnāvniecisku baudu: Polija padara sevi par iespējamo cīņas lauku

© Фото st. szer. Wojciech Król(CO MON)Подписание Польшей контракта на поставку американских систем ПВО Patriot
Подписание Польшей контракта на поставку американских систем ПВО Patriot - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aviācijas bāze, Trampa forts, tagad – arī amerikāņu militārās tehnikas noliktava. Rodas iespaids, ka Varšava ir gatava uz visu, lai tikai kārtējā valsts teritorijas punktā ieplīvotos ASV karogs. Droši vien tā izskatās suverenitātes trūkums.

Kā rūgta nāve visiem apnikusī "Krievijas agresija" ir teicams iemesls atrisināt virkni problēmu. Ilgtermiņa perspektīvā. Arī finansiālas un politiskas problēmas. Nauda iedomāto baismīgo draudu atvairīšanai, kas karājas pār "brīvo pasauli" plūst straumēm. Dažādās planētas vietās. Nav ne mazāko šaubu, ka no tās labumu gūst daudzi, portālā Sputnik Lietuva raksta radio Sputnik autors Sergejs Iļjins.

Подготовка пехоты Нацгвардии Украины по методике НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
Par Polijas, Lietuvas un Ukrainas brigādes pieredzi. Kas tas bija?

Presē iezagušies NATO plāni uzbūvēt Polijā kārtējās militārās noliktavas. Šiem mērķiem tiks atvēlēti 260 miljoni dolāru. Angāros glabāsies amerikāņu militārā tehnika. Pats par sevi saprotams, tuvākajā laikā parādīsies arī projekta informatīvi propagandiskais pavadījums. Sak, uz Krievijas iebrukumu vajag reaģēt ātri un efektīvi, tāpēc arī esam sākuši būvdarbus. Rezultātā aviācijas bāzei pie Povidza ciema jāpārvēršas par lielāko loģistikas centru ASV Bruņoto spēku vajadzībām.

Nav jēgas runāt par to, cik liels ir Krievijas iebrukuma Polijā risks, jo tas līdzinās nullei. Tādas runas vajadzīgas tikai politiskiem mērķiem. Banāliem mērķiem. Tiesa, arī tas nemaz nav pretrunā Vašingtonas stratēģijai, kuras mērķis ir paplašināt Savienoto Valstu militāro klātbūtni Eiropā. Tā pieņemta jau pirms Donalda Trampa ievēlēšanas. Turklāt jāpievērš uzmanība Briseles un aiz tās stāvošās Vašingtonas dāsnumam – ES un ASV gatavas samaksāt par projektu no savas kabatas. Varšava taču arī pati ir gatava izdabāt amerikāņiem, lai izpelnītos īpašu attieksmi. Lai gūtu miglainas izredzes kļūt par "iemīļoto sievu" sultāna harēmā. Šim nolūkam Polijas valdība par milzu naudu pērk amerikāņu ZRK Patriot un gadiem ilgi bīda uz priekšu ideju par pilnvērtīgas amerikāņu bāzes izveidi valstī ar tanku divīziju tajā ārpus NATO.

NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretārs nekomentē ASV militārās bāzes izveidošanu Polijā

Vēl vairāk, Varšava ir gatava ieguldīt divus miljardus dolāru no valsts budžeta šī dārgā un pašai valstij bīstamā objekta celtniecībai. Tas ir bīstams, jo konflikta gadījumā trieciens tiks pavērsts pret šo objektu. Rezultātā var ciest ne tikai amerikāņu karavīri vien. Prezidents Andžejs Duda piedāvāja pat nosaukt to par Trampa fortu, droši vien, cerībā pielabināties tagadējam Baltā nama saimniekam. Taču arī tas vēl nav viss.

Noliktavu vajadzībām ASV inženieru korpuss ieplānojis iznīcināt unikālu mežu masīvu Povidzas tuvumā desmitiem hektāru platībā. Tam jau pat nauda ir piešķirta. Par ekoloģiju – nospļauties. Par retu sugu putnu izmiršanu un citiem tamlīdzīgiem "jaukumiem" – nospļauties. Tiek ignorētas pat Eiropas prasības. Lai tikai kārtējā punktā Polijas teritorijā ieplīvotos amerikāņu karogs. Tā izskatās suverenitātes trūkums tā hibrīddimensijā, jo formāli Polijas valsts ir neatkarīga valsts.

Ziņu lente
0