NATO ģenerālsekretārs nekomentē ASV militārās bāzes izveidošanu Polijā

© REUTERS / FRANCOIS LENOIRNATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs
NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Briselē 3. un 4. oktobrī notiks 28 NATO dalībvalstu aizsardzības ministru tikšanās.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs neuzskata par nepieciešamu palielināt ASV militāro klātbūtni Polijā, taču nekomentē arī attiecīgus Polijas vadības plānus.

"NATO un ASV jau tā atrodas Polijas teritorijā. Mēs esam paplašinājuši mūsu klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā. Mēs rīkojam lielu mācību skaitu, mums ir vairāk rotācijas un mums ir četras jaunas kaujas grupas. Un ASV vada kaujas grupu Polijas teritorijā," pateica viņš žurnālistiem pirms 3. un 4. oktobrī gaidāmās 28 NATO dalībvalstu aizsardzības ministru tikšanās Briselē.

Karavīrs mācībās apgūst cīņu ar gaisa mērķiem - Sputnik Latvija
Maskava atbildēs uz ASV armijas bāzes parādīšanos Polijā

Sveicot ASV militārās klātbūtnes pastiprināšanos citās Eiropas valstīs, Stoltenbergs paziņoja, ka neuzskata par "savu pienākumu komentēt to, kas notiek vienā no NATO dalībvalstīm", raksta RIA Novosti.

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps pēc pārrunām ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu paziņoja, ka ASV pagaidām apdomā pastāvīgas Amerikas bāzes izvietošanu Polijā, savukārt Varšava ir gatava maksāt par to "miljardiem dolāru". Duda atkal atgādināja, ka Varšava cer uz pastāvīgas militārās bāzes izveidošanu Polijā, un pat piedāvāja tai nosaukumu: Fort Trump ("Trampa forts"). Pirms tam Polija piedāvāja ASV izvietot valsts teritorijā pastāvīgu amerikāņu bruņutanku divīziju, pārņemot tās izdevumus — apmēram 1,5-2 miljardus dolāru. Piedāvājums tika izvirzīts ārpus NATO rāmjiem, abpusējā kārtībā.

Militārās bāzes parādīšanās Polijā piespiedīs Krieviju veikt atbildes pasākumus savas drošības stiprināšanai, paziņoja pagājušajā nedēļā Krievijas ĀM vadītāja vietnieks Aleksandrs Gruško. Diplomāts norādīja, ka ASV militārās bāzes izveidošanas plāni Polijā nozīmē Krievijas un NATO Pamatakta sabrukumu, kurš tiešā veidā aizliedz šādus soļus. "Mūsu attieksme ir negatīva vairāku iemeslu dēļ, jo tamlīdzīgs lēmums, ja tas tiks īstenots, nozīmēs tālāku situācijas pasliktināšanos drošības jomā. Šis solis neatbilst arī Eiropas kopējām drošības interesēm," pateica Gruško. Viņš paskaidroja, ka ASV un to sabiedrotie galīgi pāriet pie aukstā kara laiku drošības shēmām.

ASV tanks ABRAMS uz dzelzceļa platformas Garkalnē - Sputnik Latvija
Viedoklis
Maigā okupācija. Kā ASV bāze Polijā ietekmēs spēku līdzsvaru Eiropā

"Kad tika radīts potenciāls, no otras puses veidojās kontrpotenciāls, no šīs puses potenciāls pastiprinājās, un puses nokļuva bruņošanās sacīkšu apburtajā lokā, no kura grūti izkļūt pat tad, ja ir politiskā griba. Protams, to visu pavadīs ļoti naidīga retorika, jo būs jārada sabiedriskais viedoklis par to, ka šis solis ir tiesīgs. Tas ir absolūti prettiesisks," atgādināja Gruško.

ASV bāzes parādīšanās Polijā nozīmē spēka projicēšanu Krievijas robežas virzienā, norādīja politiķis.

"Tās ir absolūtas muļķības par to, ka Krievija lolo kaut kādus agresīvus plānus pret Baltijas valstīm un Poliju. Nekādas ilūzijas nav pieļaujamas: tādas bāzes tapšana mūsu robežu tuvumā paredzēta spēka projicēšanai Krievijas robežas virzienā," konstatēja Gruško.

Tamlīdzīgs solis liks Maskavai veikt virkni "papildu militāro un tehnisko drošības pasākumu", brīdināja Gruško."Mums ir dažādas iespējas nostiprināt mūsu drošību, tostarp arī bez lieliem izdevumiem," teica diplomāts.    

Ziņu lente
0