Ejiet pensijā, atpūtieties: jaunais IeM vadītājs izteica aizrādījumus policijai

© Valsts policijaПолиция Латвии
Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policijai un Ģenerālprokuratūrai pēc pašu iniciatīvas jāsāk pārbaudes, ja ir redzams, ka tiek skartas valsts intereses, uzskata IeM vadītājs.

RĪGA, 29. marts – Sputnik. Jaunais Iekšlietu ministrijas vadītājs Sandis Ģirģens asi atsaucās par Latvijas izmeklēšanas iestāžu darbu Latvijas Radio 4 raidījumā "Dejstvujuščije ļica".

Latvijas izmeklēšanas iestādes nereti sāk strādāt tikai tad, kad viņu uzmanību notiekošajai nelikumībai piesaista žurnālisti vai kontrolējošās iestādes, sūdzas Ģirģens.

Полицейская машина - Sputnik Latvija
Aizturēts Valsts policijas apgādes biroja vadītājs

Pēc viņa sacītā, viņš jau ir pieprasījis Valsts policijas Intam Ķuzim atskaitīties sakarā ar nesenajiem lielajiem korupcijas skandāliem.

"Es devu Ķuzim konkrētu uzdevumu līdz 29. martam – paskaidrot, vai policija reaģēja uz faktiem, kurus atklāja žurnālisti un Valsts kontrole. Jautājums – kāpēc ne viņi atklāja šo lietu un kāpēc (izmeklēšana sākās) tikai tagad? Otrais jautājums – es personīgi kategoriski nesaprotu modeli "nav iesnieguma – nav lietas". Es to nesaprotu. Es gaidīšu Ķuža kunga atbildi, un ja, nedod Dievs, viņš man uzrakstīt, ka "nav iesnieguma – nav lietas", – mācīsimies Kriminālprocesuālo likumu," pateica Ģirģens.

"Es uzskatu, ka tiesībsargājošajām iestādēm, policijai un Ģenerālprokuratūrai pašām, pēc pašu iniciatīvas, jāuzsāk pārbaudes, ja kļūst redzams, ka tiek skartas valsts intereses. Tas ir galvenais. Cilvēkiem, kuri to nesaprot, nav jāstrādā. Viss, ejiet pensijā, atpūtieties. Jānāk normāliem cilvēkiem, izglītotiem, kuri valsts intereses noliek pirmajā vietā," bez neskaidrībām paziņoja IeM vadītājs.

Viņš nesāka slēpt, ka pirmām kārtām viņa sašutumu izraisa "Rīgas satiksmes" lieta, sevišķi tas fakts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ierēdņiem aizliedza kopēt "Rīgas satiksmes" audita materiālus, tāpēc viņi nespēja pastāstīt par tā rezultātiem Saeimas Publisko izdevumu un revīziju komisijai.

Канистра - Sputnik Latvija
VUGD vadītāja vietnieku apsūdz benzīna zādzībā 151 eiro vērtībā

"Nedrīkst ļaut izlaupīt budžetu, nedrīkst atļaut izlaupīt nodokļu maksātāju naudu nevienai pašvaldībai. Kā to var saprast, ka "pazūd miljoni"? kā tas var būt, ka kaut kāda valsts iestāde nesniedz audita slēdzienu Saeimas Revīziju komitejai? Es viņus uzreiz aiztaisītu ciet, ja man būtu šāda iespēja," pateica ministrs.

Taču līdz ar to Ģirģens atzina, ka šodien augsti korupcijas riski ir arī pašā IeM.

"Katrā sistēmā pastāv korupcijas riski. Katrā. Turklāt – Latvijā. Mums ir tāda mentalitāte. Zemas algas, vēlamies kaut kur, ja tā drīkst sacīts, sagrābt," pateica ministrs.

Iepriekš kļuva zināms, ka Latvijas IeM Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturēja Valsts policijas Materiāli-tehniskās apgādes biroja vadītāju Armandu Možeiko kriminālprocesa ietvaros par iespējamu ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un dienesta krāpšanos.

Ziņu lente
0