"Nav spēka cīnīties": Krāslavas pensionāriem atteikts nodokļu atmaksā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc Krāslavas novada iedzīvotājiem atsakās atmaksāt pārmaksātos nodokļus par medicīnisko apdrošināšanu.

RĪGA, 26. marts – Sputnik. Krāslavas novada iedzīvotāji, kuri iegādājās apdrošināšanu pašvaldības aģentūrā "Krāslavas slimokase", vīlušies par to, ka valsts neatmaksā viņiem naudu par attaisnotiem izdevumiem.

Raidījumā Bez Tabu vērsās Krāslavas iedzīvotāja Gaļina, kura iegādājās "Krāslavas slimokases" veselības apdrošināšanas polisi savai mātei. Līdzīgi tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, viņa vēlējās atgriezt pārmaksātos ienākumu nodokļus par attaisnotiem izdevumiem. Taču VID viņai atteica.

Евро - Sputnik Latvija
"Katrs eiro zelta vērts": Latvijas iedzīvotāji atkal uzkāruši ieņēmumu dienesta portālu

Kā jau stāstīja Sputnik Latvija, nodokļu atmaksu iespējams noformēt tostarp arī par medicīniskās apdrošināšanas apmaksu.

"Tas nav godīgi. Ja ir likums, kas nosaka, ka esam tiesīgi atgūt naudu par samaksāto nodokli, vieniem to atdod, bet citiem ne. Iedomājieties, ja cilvēki dzīvo laukos, tā nauda ir būtiska. Mūsu ģimenē apdrošināts tikai viens cilvēks, bet ir ģimenes, kurās par apdrošināšanu maksā trīs vai četri cilvēki. Ne tikai mūsu ģimenē neatgūst naudu," - atzīmēja Gaļina.

Tūkstošiem Krāslavas novada, lielākoties vecāka gadagājuma, iedzīvotāji pērk medicīniskās apdrošināšanas polises aģentūrā "Krāslavas slimokase". Daži katru ceturksni iemaksā 25 eiro, citi uzreiz samaksā 100 eiro par visu gadu. Polise sedz ģimenes ārsta apmeklēšanas, izmeklēšanas, ārstēšanās izdevumus stacionārā un citus pakalpojumus.

Citiem klientiem par šīm polisēm pārmaksātos nodokļus arī neatgrieza.

"Protams, ka tas nav godīgi, liela netaisnība, bet neesmu gatava cīnīties par taisnību. Nav vairs tas vecums un veselība, lai cīnītos. Lai jaunie cīnās par taisnību," - saka Krāslavas novada iedzīvotāja Olga.

"Es pazīstu cilvēkus, kuri arī neatgūst. Mūsu valstī tā ir. Daudz netaisnību!" - saka cita iedzīvotāja Irina.

Valsts iestādes: atmaksa nepienākas

Kā pastāstīja Valsts ienākumu dienestā, "Krāslavas slimokases" klienti nevar atgriezt pārmaksātos nodokļus, jo aģentūra nav iestāžu reģistrā, kurām ir tiesības sniegt veselības apdrošināšanas pakalpojumus.

"Attaisnotajos izdevumos par veselību var iekļaut tos izdevumus, kurus persona saņēmusi no sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas atbilstoši normatīvajiem aktiem. Pēc VID rīcībā esošās informācijas, "Krāslavas slimokasei" nav izsniegta licence. Tāpēc pakalpojumus, ko iestāde sniedz personām, nedrīkst iekļaut gada ienākumu deklarācijā, līdz ar to nevar atgūt pārmaksāto nodokli," - paskaidroja Ilze Jankova, VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece.

Пенсионеры - Sputnik Latvija
Tūkstošiem Latvijas pensionāru ir izveidojušies nodokļu parādi

Medicīniskās apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanai nepieciešama Finanšu un kapitāla tirgus komisijas licence, un tādas "Krāslavas slimokasei" nav. Kā skaidro FKTK, licence šādai pašvaldības aģentūrai arī nepienākas.

"Krāslavas slimokase" kā pašvaldības aģentūra nevarētu dabūt reģistrāciju vai licenci pie mums, jo maksājumu pakalpojumus var sniegt komercsabiedrības, bet "Krāslavas slimokase" ir pašvaldības aģentūra ar likumā noteiktiem pienākumiem, tiesībām un atbildību," - paziņoja FKTK.

Valsts kontrole pret "Krāslavas slimokasi"

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju Valsts kontrole norādījusi Krāslavas novada pašvaldībai uz ekonomiski nepamatotu līdzekļu piesaisti "Krāslavas slimokasē", jo pašvaldības aģentūrai nav licences, kura ļautu tai sniegt sociālās apdrošināšanas pakalpojumus, un tas nozīmē, ka tā pārkāpj Apdrošināšanas biedrību un to uzraudzības likumu.

Piedāvājot apdrošināt veselību, pašvaldība ierobežo komercdarbību, uzskata Valsts kontrolē.

Kā pastāstīja Krāslavas novada domē, pērn "Krāslavas slimokases" pakalpojumus izmantojuši seši ar pusi tūkstošu iedzīvotāju, aģentūra saņēma 500 tūkstošus eiro.

"No citām apdrošināšanas kompānijām un iedzīvotājiem pretenziju nav. ["Krāslavas slimokases" pakalpojums] ir laba alternatīva pensionāriem, jo viņiem ne "Balta", ne "BTA", ne citas kompānijas šeit nenodrošina šādu apdrošināšanu.

Tām ir vecuma limits, bet Krāslavas novadā pieaug veco cilvēku skaits. Viņiem nav tik daudz līdzekļu, tāpēc noder šāds pakalpojums," - uzsvēra domes izpilddirektors Jānis Geiba.

Kādam atmaksāja, kādam nē

Gaļina un citi iedzīvotāji stāsta, ka iepriekšējos gados VID atgrieza viņiem pārmaksātos nodokļus par "Krāslavas slimokases" pakalpojumiem. Tāpat arī šogad daļai iedzīvotāju atgrieza naudu par pagājušo gadu. Atmaksu apstiprināja tiem, kas par pakalpojumiem norēķinājās kasē, savukārt tiem, kas polisi apmaksāja pasta nodaļā vai internetbankā, atteica.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Valsts ieņēmumu dienests sāk pieņemt deklarācijas par 2018. gadu: kas jāatceras

Uz jautājumu, kā radusies šāda atšķirība, Jankova atkal uzsvēra, ka šādā gadījumā iedzīvotājiem nav tiesību uz nodokļu atmaksu.

"Izskatot gada ienākumu deklarācijas, VID ir noteikta kārtība. Čeki no "Krāslavas slimokases" ir jāizņem ārā, par tiem nav atmaksas. Ja ir konstatēti tādi [atmaksas] gadījumi, lūdzam informēt VID. Visticamāk, mēs skatīsimies konkrētus gadījumus, kāpēc atmaksāta nauda par attiecīgajiem čekiem. Mums ir visas iespējas pārskatīt šīs deklarācijas un lūgt personām atmaksāt naudu," - uzsvēra Ilze Jankova.

Ziņu lente
0