Bijušais Lietuvas premjers pārdomāja "izdzīt" Krieviju no Eiropas Padomes

© Lietuvos Respublikos SeimasЧлен СО-ХДЛ Андрюс Кубилюс
Член СО-ХДЛ Андрюс Кубилюс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas atgriešanās Eiropas Padomes Parlamentu asamblejā izmaksās tai 60 miljonus eiro, uzskata Lietuvas politiķis.

RĪGA, 26. marts – Sputnik. Krievijai jāatgriežas Eiropas Padomē, paziņoja bijušais Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus, Eiropas Padomes ģenerālsekretāra amata kandidāts, raksta Sputnik Lietuva.

"Saskaņā ar manu visdziļāko pārliecību, ir ļoti svarīgi, lai Krievija arī turpmāk paliktu Eiropas Padomes locekle… Svarīgi ir tas, ka Krievijas iedzīvotājiem, parastiem iedzīvotājiem tā ir viena no iespējām aizstāvēt Eiropas standartus, izmantojot savas tiesības, jo tad viņi var vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā," - uzskata Kubiļus.

Pēc viņa sacītā, apmēram 20% ECT izskatīto lietu nāk no Krievijas.

"Gadījumā, ja Krievija atgriezīsies, tai būs jānomaksā tās parāds, apmēram 60 miljoni. Un tas kļūtu par patiešām nozīmīgu rīcību, jo organizācijas budžets ir ļoti neliels. Es pat pats biju pārsteigts, kopīgais gada budžets – 240 miljoni eiro," - pateica politiķis.

2014. gadā Krievijas delegācijai atņēma balsstiesības un virkni pilnvaru Eiropas Padomes Parlamentu asamblejā (EPPA) sakarā ar situāciju Ukrainā un Krimas atpakaļpievienošanos Krievijai. Jautājums par pilnvaru atgriešanu Maskavai tika apspriests divas reizes, taču gala lēmums pieņemt netiks, savukārt sankcijas tika pastiprinātas.

EPPA - Sputnik Latvija
Focus: EPPA nav līdzekļu apkopēju apmaksai bez Krievijas naudas

2017. gadā KF atteicās maksāt dalības maksu līdz brīdim, kamēr Krievijas delegācijas tiesības netiks pilnībā atjaunotas. Taču Maskava nepārstāja izpildīt savas pieņemtās saistības.

EPPA atzina, ka bez Krievijas dalības maksas organizācijai ir radušās grūtības. Piemēram, nācās iesaldēt organizācijas budžetu par 9%. Deficīts sastādīja 1,5 miljonus eiro.

Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Turbjorns Jaglands paziņoja par nepieciešamību saglabāt KF dalību organizācijā. Pēc viņa sacītā, ja Maskava izstātos no Eiropas konvencijām, tas patiešām satricinātu visu Eiropu.

Ziņu lente
0