"Neonacisma asni": KF vēstniecība Latvijā par jauno sodu un Cukura attaisnošanu

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие легионеров в Риге 16 марта 2019
Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
SS hauptšturmfīrera Herberta Cukura attaisnošana un grozījumi likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" Latvijā nepalika nepamanīti Krievijas pārstāvniecībā valstī.

RĪGA, 25. marts – Sputnik. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 19. martā, atbalstīja grozījumus likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem".

Šie grozījumi paredz aizliegumu PSRS bruņoto spēku un represīvo vienību formastērpa izmantošanu. Tāpat aizliegums iekļauj PSRS karogu, ģerboņu, himnu un simbolikas izmantošanu.

Līdzīgi PSRS simbolikai un formastērpam Latvijā nolēma aizliegt arī nacistiskās Vācijas simboliku un formastērpus, tādējādi kārtējo reizi pielīdzinot tai PSRS.

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Kariņš komentēja sava padomnieka piedalīšanos leģionāru gājienā

Taču tikai pērn izraisījās nopietns skandāls likuma par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu dēļ, kurš tiek piemērots latviešiem, kuri cīnījās abās frontes pusēs, tostarp SS leģionāriem, taču atstāj aiz borta lielu daļu Sarkanās armijas veterānu.

Turklāt Latvijas Ģenerālprokuratūra beidzot godīgi un atklāti atzina, ka SS hauptšturmfīrera, Arāja komandas oficiera Herberta Cukura lieta ir izbeigta uz reabilitācijas pamata.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, par reabilitējošiem pamatojumi kļūst tad, kad lieta tiek izbeigta nozieguma sastāva trūkuma dēļ. Tādējādi, saskaņā ar likumā noteikto kārtību, Cukuram tiek atceltas visas apsūdzības, un viņa pēcteči var pieprasīt kompensāciju par viņiem nodarītajiem zaudējumiem, kas saistīti ar Cukura reputāciju.

Turklāt, ir atcelti formāli un neformāli šķēršļi Cukura godināšanai Latvijā.

Neonacisma asni

Krievijas vēstniecība Latvijā savā Facebook lapā sniegusi vērtējumu notiekošajam Latvijā, un šis vērtējums izrādījies visnotaļ satraucošs.

"Spriežot pēc nesenajām Latvijas parlamentāriešu likumdošanas iniciatīvām, tostarp par aizliegumu "brūnā mēra" veterāniem-uzvarētājiem nēsāt padomju formastērpu publiskos pasākumos un LR Ģenerālprokuratūras lēmumu attaisnot "sakarā ar vainas nepierādīšanu" bijušo SS hauptšturmfīreru H. Cukuru, neonacisms Latvijā pavasarī nes īpaši daudz "jaunu asnu"!" - konstatēja Krievijas diplomātiskajā iestādē.

Iepriekš Rīgā, par spīti Eiropas Parlamenta rezolūcijai un Eiropas Komisijas rekomendācijām rasisma un neiecietības apkarošanai, notika ikgadējais SS leģionāru gājiens. Latvijas parlamentārieši, aizverot acis uz Latvijas premjera aicinājumu nepiedalīties gājienā, pasākumu apmeklēja.

Savukārt Latvijas Antinacistiskās komitejas pārstāvjus, kuri ieradās gājienā, lai paustu protestu, tieši otrādi, nelaida pie Brīvības pieminekļa.

Krievijas vēstniecība Latvijā toreiz nosauca 16. marta pasākumus Rīgā par "kaunpilniem". Taču diplomāti piebilda, ka brīnīties vairs nav par ko, jo visas amorālās nacistu ideoloģijas atbalstīšanas izpausmes Latvijā līdz šim palikušas nesodītas.

Ziņu lente
0